Minister Dijsselbloem van Financiën
NOS Nieuws

'Economie trekt aan, nu koers houden'

Minister Dijsselbloem van Financiën reageert positief op de nieuwe economische voorspellingen van De Nederlandsche Bank. "De cijfers tonen aan dat de economie aantrekt, mede door de hervormingen van het kabinet. Het is nu zaak koers te houden."

Volgens Dijsselbloem is Nederland qua economische prestaties op weg naar de kopgroep van de eurozone, maar zijn er ook nog verbeterpunten. "De economie trekt aan en de rente en de euro zijn laag. De weerbaarheid van de economie moet toenemen. Daarvoor dienen we de schulden weg te werken, ons voor te bereiden op de toekomst en de schokbestendigheid van de economie te verbeteren."

Kabinet denkt nog over lastenverlichting

Belastingverlaging

Regeringspartij VVD wijst erop dat andere instituten het positieve economische beeld eerder ook al hebben geschetst. "Maar we koesteren dat ook hier het beeld is dat het beter gaat met Nederland", zegt VVD-Kamerlid Harbers.

"Het betekent dat alle ingrepen van de afgelopen jaren succes hebben gehad. Dat we beter groeien dan de meeste landen in Europa", zegt Harbers. "En het betekent dat we plannen kunnen gaan maken voor de toekomst: een overheid die geld overhoudt, kan gaan kijken naar een belastingverlaging."

Volgens de DNB is zo'n belastingverlaging inderdaad mogelijk. De Nederlandsche Bank heeft berekend dat de aantrekkende economie ruimte oplevert voor een lastenverlichting van ongeveer 5 miljard euro.

Volgend jaar

Ook PvdA-Kamerlid Nijboer ziet daar mogelijkheden. "Het zijn mooie goede cijfers; meer banen, de economie trekt aan en investeringen nemen toe. Er is dus ook ruimte op de begroting van volgend jaar om iedereen daarvan te laten profiteren en de PvdA is daar groot voorstander van."

Of die lastenverlichting volgend jaar al merkbaar is, is nog de vraag. De belastingplannen van het kabinet moeten nog op papier worden gezet en daarna door de Tweede en Eerste Kamer worden geloodst. Toch is Nijboer positief. Hij denkt dat de nieuwe belastingregels op 1 januari volgend jaar al kunnen ingaan.

'Dit betekent dat alle ingrepen succes hebben gehad'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl