NOS Nieuws

DNB ziet ruimte voor 5 miljard lastenverlichting

1800 DNB Economie

De aantrekkende economie levert ruimte op voor zo'n 5 miljard euro aan lastenverlichting. Dat zegt DNB-directeur en econoom Job Swank. Minder werklozen, meer werkgelegenheid, meer bedrijvigheid, meer consumentenbestedingen en een lagere rente leveren meer belasting- en btw-inkomsten voor de staat op. "Dat is de smeerolie voor een belastinghervorming."

Door de groeiende economie zakt het begrotingstekort volgend jaar naar 0,9 procent en in 2017 naar 0,6 procent, heeft DNB becijferd. Het begrotingstekort bedraagt dit jaar geen 2,1 procent, maar 1,6 procent. Een procent minder tekort staat voor circa 6 miljard euro.

"Om de negatieve koopkrachteffecten van de belastinghervorming te repareren heb je zo'n 5 miljard euro nodig en die komt dus uit die hogere groei."

Blauwe ogen

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zei eerder dat belastinghervorming gepaard zou moeten gaan met een lastenverlichting van 5 miljard euro. Onder meer de belasting op arbeid moet omlaag.

Swank hoopt wel dat het niet bij alleen lastenverlichting blijft en dat er ook fundamenteel zaken aangepakt worden. "Het toeslagensysteem moet makkelijker, er moet meer uniformiteit komen in de hoge en lage btw, en de fiscale stimulering van pensioensparen en hypotheken moet minder."

De belastingplannen moeten gemaakt worden en moeten daarna nog door de Tweede en Eerste Kamer. Dat wordt nog een hele klus, denkt Swank. "Dus geloof me niet op mijn blauwe ogen als ik zeg dat de lastenverlichting al voelbaar is in 2016."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl