EPA
NOS Nieuws

'Verstappen-effect': miljoen Nederlandse kijkers F1

De Formule 1 heeft het zwaar. Wereldwijd dalen de kijkcijfers en blijven de tribunes grotendeels leeg. Maar in Nederland kijken steeds meer mensen naar de sport. Naar de Grand Prix van Canada keken in Nederland bijna een miljoen mensen.

Volgens kijkcijferexpert René van Dammen komt dat door het 'Max Verstappen-effect'. "Naar de afgelopen wedstrijd keken 992.000 mensen. Dezelfde race trok een jaar geleden, toen Verstappen nog niet mee deed, ongeveer 400.000 kijkers."

Ook NOS F1-commentator Louis Dekker denkt dat de populariteit in Nederland te danken is aan Max Verstappen. "Bij een sport die het wereldwijd goed doet, dalen overal de kijkcijfers. Maar uitgerekend in Nederland stijgt het, terwijl in bijna alle andere landen de lijn stevig daalt."

Meer kijkers op 'open net'

Die kijkcijfers zijn daarnaast te danken aan Veronica, dat de wedstrijd live uitzond. Normaal gesproken zijn de wedstrijden alleen via betaalzender Sport1 te zien. Van Dammen: "Het zit toch in de Nederlandse aard om niet te willen betalen. Als een wedstrijd op een 'open net' wordt uitgezonden, zie je daarom veel meer kijkers."

Vooral als een wedstrijd niet op Veronica wordt uitgezonden, zoeken mensen naar gratis alternatieven voor Sport1. Ze wijken dan vaak uit naar de BBC en het Duitse RTL+ of kijken online via Russische of Chinese websites.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl