NOS Sport

Derrik Smits wil graag vader Rik achterna

Derrik Smits wil graag vader Rik achterna

Zijn grote droom is om zijn vader achterna te gaan. Derrik Smits, inderdaad, de zoon van Rik, heeft zijn zinnen gezet op de NBA.

Zijn vader is de beste Nederlandse basketballer ooit, speelde twaalf jaar voor Indiana Pacers en is dus een ideale leermeester. De familie Smits woont al jaren in Amerika en Rik is vaak met zoon Derrik te vinden op het basketbalveldje dat Smits senior in zijn huis heeft laten aanleggen.

Daar leert hij de 2.13 meter lange Derrik de fijne kneepjes van het vak, al gebeurt het steeds vaker dat de leerling de leraar les geeft. "Als ik een goede dag heb en hij heeft een slechte dag, dan kan ik hem nog wel verslaan", grapt Rik.

  • NOS
    Derrik, Cassius en Rik Smits
  • NOS
    Derrik Smits
  • NOS
    Rik en Cassius Smits

Naam alleen helpt niet

Derrik is zeventien jaar oud en speelt samen met neef Cassius Smits voor Zionsville high school. Volgend jaar vertrekt Derrik naar Valparaiso University, de eerste stap richting de NBA. "Ik denk dat hij net zo'n goede kans heeft als ik ooit had", vertelt Rik. "Maar hij moet wel veel gaan werken. Hij wil de NBA halen, dat is zijn doel. Maar het gaat niet vanzelf. De naam alleen helpt niet."

Derrik heeft dan ook veel profijt van de lessen van zijn vader. "Hij kan me heel goed dingen leren. De manier waarop je je lichaam beheerst. Door zijn ervaring heeft hij allerlei dingen geleerd. Kleine dingen waar je niet aan denkt maar waar je veel aan hebt in de wedstrijd."

Maar ondanks de trainingen en lessen van Rik heeft de achternaam die beide neven dragen voorlopig nog wel even een voordeel. "Universiteitsteams kijken meer naar je, vanwege je naam", vertelt Cassius.

"Iedereen doet ook extra z'n best tegen je", vervolgt Derrik. "Ze gaan er zo fanatiek mogelijk in. Het is alsof je een topteam bent. Niemand maakt het je makkelijk."

"Er komen steeds meerdere spelers op je af. Maar als je gewend bent aan twee man tegenover je, is één man geen probleem."

'Als ik een goede dag heb, kan ik hem verslaan'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl