Gemeenteambtenaren vorig jaar zomer in actie voor hun cao
NOS Nieuws

'Wet Asscher tegen payrolling gaat niet ver genoeg'

De FNV is blij dat minister Asscher het zogenoemde payroll-werk wil aanpakken. Maar de wet die de minister eerder bij de NOS aankondigde gaat volgens bestuurder Bert de Haas van de vakbond niet ver genoeg. Hij vindt dat alle overheden en alle grote bedrijven helemaal moeten stoppen met de inhuur van payroll-medewerkers. Mensen die langere tijd hetzelfde werk doen, moeten volgens hem een vast contract aangeboden krijgen.

Minister Asscher wil zover niet gaan. Hij kondigde eerder vandaag een nieuwe wet aan, waarin de rechten van payroll-medewerkers gelijk worden getrokken met werknemers die een vast contract hebben bij de baas waar ze voor werken. De minister reageerde daarmee op het nieuws dat payroll bij vrijwel alle gemeenten in Nederland voorkomt.

Tweederangs

Ook Bert de Haas van de FNV ziet dat structureel werken op payroll-basis veel voorkomt, ook bij gemeenten. Een ongewenste ontwikkeling, volgens hem. De medewerkers worden als tweederangs personeel gezien. Zij hebben minder rechten, bijvoorbeeld op het gebied van pensioen of interne opleidingen.

Ook leidt het ertoe dat mensen zich er niet echt bij voelen horen, zegt De Haas. Daarnaast zijn er soms spanningen tussen werknemers onderling, tussen mensen met en zonder vast contract die toch precies hetzelfde werk doen. "Dat is natuurlijk een hele slechte zaak dat je binnen één organisatie 2 klassen medewerkers hebt."

Morele verplichting

“Want waarom zou je de risico’s neerleggen bij de werknemers, terwijl de werkgever gewoon zijn verplichtingen heeft. Ik vind eigenlijk dat er een morele verplichting is voor alle grote werkgevers om mensen die structureel werk doen gewoon hetzelfde te betalen en dezelfde rechten te geven en ze dus als een vaste medewerker moeten aanstellen", aldus De Haas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl