Obama begint de G7-top met 'Grüss Gott' en een glas bier

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Obama: ben mijn lederhosen vergeten

De Amerikaanse president Obama is in Duitsland aangekomen voor het overleg met de G7. Hij werd op het vliegveld van München begroet door mensen in traditionele Beierse kleding en door minister-president Seehofer van de deelstaat Beieren.

Voorafgaand aan het topoverleg had Obama eerst een onderonsje met de Duitse bondskanselier Merkel. De verhoudingen tussen Amerika en Duitsland staan sinds de afluister- en spionagezaken onder druk. Zo werd onlangs een nieuw geval bekend van een Duitser die wordt verdacht van spioneren voor de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Grüss Gott

Na afloop van dat onderonsje begroette Obama het publiek met "Grüss Gott" en zei hij dat hij zijn lederhosen was vergeten. Hij zei te hopen nog wel de kans te krijgen er een te kopen. Daarna ontbeet hij op het plein samen met Merkel en de bewoners. Het biertje dat daarbij werd gedronken, was alcoholvrij.

Aan het begin van de middag gaan de regeringsleiders naar slot Elmau. Vanaf 13.00 uur zullen de overige leiders van de belangrijkste industrielanden daar ook aankomen.

"De komende twee dagen praten we in slot Elmau over onze gezamenlijke toekomst, de wereldwijde economie die zorgt voor banen en kansen en over hoe we een sterke Europese Unie kunnen garanderen'', zei Obama. Ook wil hij het hebben over extremisme en de Russische dreiging in Oekraïne.

Rusland

De financiële situatie van Griekenland staat officieel niet op de agenda. Toch zal rond de top daarover worden gesproken. Voorzitter van de Europese Commissie Juncker en IMF-topvrouw Lagarde zijn ook uitgenodigd in slot Elmau. 

In het verleden deed ook Rusland mee aan de gesprekken, maar dat land is voorlopig niet meer welkom. Rusland mag pas weer meedoen als het zich houdt aan de internationale verdragen.

Demonstraties

Demonstranten zijn nauwelijks welkom bij de G7-top. Er mogen maar 50 actievoerders binnen zicht- en gehoorsafstand van het slot komen.

Toch zijn er veel meer demonstranten die het topoverleg proberen te verstoren. Zo hebben ruim honderd mensen vannacht de toegangsweg naar slot Elmau willen blokkeren. Daarin slaagden zij niet doordat een grote politiemacht hen verjaagde. Vanochtend werd de toegangsweg wel tijdelijk geblokkeerd. Zes mensen zijn opgepakt.

Bij de opstootjes gisterenavond zijn er gewonden gevallen. Een vrouw zou op de intensive care liggen, zeggen demonstranten. De politie bevestigt alleen dat er twee mensen in het ziekenhuis liggen.

STER Reclame