AFP

Barcelona heeft voor de vijfde keer in de historie de Champions League (Europa Cup I) gewonnen. In de finale in Berlijn was de kampioen van Spanje met 3-1 te sterk voor Juventus.

De Catalanen hebben nu de triple voltooid. Ze wonnen eerder dit seizoen ook al de landstitel en de Spaanse beker.

CL-finale: Juventus - Barcelona Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bliksemstart

Voor tweevoudig winnaar Juventus begon de finale beroerd, want al na vier minuten stond het op achterstand. Andrés Iniesta bracht Ivan Rakitic met een slim passje in scoringspositie en die verzaakte niet vrij voor Gianluigi Buffon.

Juventus kwam kort daarna goed weg toen Neymar rakelings over schoot en Buffon met een prachtige reflex een poeier van Dani Alves keerde.

Juve deed nog wel wat terug; zo was Arturo Vidal gevaarlijk met zijn schot na een lange rush van Álvaro Morata over rechts en strafte Claudio Marchisio bijna een verdedigingsfout van Alba af.

Hartstochtelijk

Barça ging na rust op dezelfde voet verder, hartstochtelijk aanvallend dus. Maar Lionel Messi en Luis Suárez misten hun kansen en dus kon Juventus geduldig blijven zoeken naar een opening.

En die kwam er ook; Marc-André ter Stegen kon Carlos Tévez' schot nog wel keren, maar Morata scoorde uit de rebound.

De 2-1, van Suárez, kwam min of meer op dezelfde wijze tot stand. Messi zag zijn schot afgeweerd worden door Buffon, waarna Suarez scoorde uit de rebound.

Spannende slotfase

Het bleef spannend in de resterende twintig minuten, ook omdat de treffer van Neymar vanwege hands werd afgekeurd. Juventus drong nog aan, maar slaagde er niet meer in te scoren.

Diep in blessuretijd maakte Neymar alsnog de derde voor Barcelona.

Xavi zwaait af als recordhouder

Xavi nam afscheid van Barcelona. Dat doet hij na zeventien seizoenen. De 35-jarige middenvelder verkast deze zomer voor het eerst in zijn loopbaan naar een andere club: Al Sadd in Qatar.

Hij viel tegen Juventus een kwartier voor tijd in. Hij kwam het veld in voor Andres Iniesta en kreeg tevens diens aanvoerdersband omgehangen. Met zijn invalbeurt kwam Xavi op een recordaantal van 151 duels in de Champions League. Hij was er bij de CL-zeges in 2006, 2008 en 2011 ook bij, al kwam hij in de finale van 2006 niet in actie.

Als aanvoerder mocht hij als eerste de Champions League-beker omhoog houden.

STER reclame