Juventus viert de vierde titel op rij
NOS Voetbal

Juventus, terug van heel ver weg

Misschien past de uitdrukking 'een stap terug om er twee vooruit te doen' wel het beste bij Juventus. De club uit Turijn werd in 2006 ongenadig hard gestraft door de Italiaanse voetbalbond na een groot omkoopschandaal. Clubmanager Luciano Moggi manipuleerde via een groot netwerk het volledige Italiaanse voetbal.

Juventus werd teruggezet naar de Serie B en de landstitels van 2005 en 2006 werden de ploeg afgenomen. De steunpilaren van destijds zagen een verblijf op het tweede niveau niet zitten. Zlatan Ibrahimovic, Patrick Vieira, Emerson, Fabio Cannavaro, Gianluca Zambrotta, Lilian Thuram en Emerson zochten hun heil elders.

Terugkeer

Het herstel in de Serie B was indrukwekkend. Juventus startte het seizoen met een straf van negen minpunten, maar werd overtuigend kampioen met zes punten voorsprong op Napoli.

De eerste jaren na de terugkeer in de Serie A zijn niet eenvoudig. De landstitel komt niet in zicht. De doorbraak komt in 2011. Als een van de eerste topclubs in Italië bouwt Juventus een eigen stadion. De meeste voetbalstadions in Italië zijn eigendom van de lokale overheid.

Geen megalomane plannen, maar een stadion met 41.000 plaatsen. Een schot in de roos. Het stadion is bij elke thuiswedstrijd uitverkocht. Bovendien heeft de club grote mogelijkheden met sponsors.

Juventus: the road to the final

Transfers

De laatste jaren excelleert de club ook op het sportieve vlak. De financiële mogelijkheden worden omgezet in gerichte aankopen. Voorbeelden te over: niet alleen de briljante zet in 2011 om Andrea Pirlo over te nemen van AC Milan, maar ook de transfer van Paul Pogba een jaar later. De Fransman wordt weggeplukt bij Manchester United. Ook de aankoop van Carlos Tévez in 2013 blijkt een voltreffer. De Argentijn maakt in twee seizoenen bijna veertig doelpunten in de Italiaanse competitie.

Succes

Het leidt tot een indrukwekkende serie van vier landstitels tussen 2011 en 2015. De finale van de Champions League tegen Barcelona is de slagroom op de taart voor de club. En daarmee kent het Europese seizoen van Juventus nu al een beter einde dan in 2014, toen de club in de halve finale van de Europa League werd uitgeschakeld en vervolgens lijdzaam moest toezien hoe Sevilla in Turijn de Europese beker won.

Een overwinning op Barcelona zou de derde triomf zijn in het belangrijkste Europese clubtoernooi, na eerdere zeges in 1985 (het Heizeldrama tegen Liverpool) en 1996 (na strafschoppen tegen Ajax).

Het duel in Berlijn wordt vanaf 20.00 uur rechtstreeks uitgezonden op NPO 3, NOS.nl en NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl