Een van de tunnels van Hamas die Egyptische agenten in november ontdekten
NOS Nieuws

Egyptische rechter: Hamas toch geen terreurorganisatie

Een rechtbank in Egypte heeft een uitspraak verworpen waarin Hamas een terroristische organisatie wordt genoemd. Begin dit jaar had een lagere rechter dat oordeel geveld. Volgens de hogere rechter zijn er onvoldoende juridische gronden om de Palestijnse organisatie te bestempelen als terroristisch.

De Egyptische regering heeft jaren een bemiddelende rol gespeeld tussen Israël en Hamas, maar onder het nieuwe bewind van president Sisi is steeds meer afstand genomen van Hamas.

Zo is er een bufferzone aangelegd om de smokkel van wapens naar de Gazastrook een halt toe te roepen. Een woordvoerder van Hamas zei in februari dat zijn beweging Egypte niet langer als bemiddelaar accepteert.

Invloed

De Palestijnse beweging zegt nu dat de nieuwe rechterlijke uitspraak een positieve invloed zal hebben op de verhouding tussen Hamas en Egypte. De Egyptische regering heeft nog niet gereageerd.

Er liggen nog andere uitspraken over Hamas. Zo werd in januari de militaire tak van Hamas een terreurorganisatie genoemd en in 2014 werden alle activiteiten van Hamas in Egypte verboden. Het is niet duidelijk of de uitspraak van vandaag daar invloed op heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl