Andrea Pirlo
NOS Voetbal

De zoete wraak van Andrea Pirlo

Als je aan Adriano Galliani en Ariedo Braida vraagt wat de afgelopen vijf jaar hun grootste fout is geweest als bestuurder van AC Milan, zullen ze niet lang nadenken. In 2011 besloot het tweetal te breken met middenvelder Andrea Pirlo. Onder diens leiding was AC Milan niet alleen de sterkste in Italië, maar in 2003 en 2007 ook de beste van Europa.

"Te oud, niet meer van waarde", aldus de verklaring van AC Milan in de zomer van 2011. Juventus pakte het buitenkansje met beide handen aan. Gianluigi Buffon kon zijn oren niet geloven. "God bestaat", schreeuwde de keeper met enig gevoel voor dramatiek.

Andrea Pirlo in het shirt van Milan in duel met Wesley Sneijder

Juventus

Pirlo betaalde het vertrouwen van de club uit Turijn dubbel en dwars terug. Met Pirlo aan het roer werd Juventus vier keer op rij landskampioen. De concurrentie eindigde de laatste seizoenen steevast op flinke achterstand. In 2012, 2013 en 2014 werd Pirlo ook nog eens uitgeroepen tot beste speler van de Serie A.

Berlijn

Dit weekend keert Pirlo terug in Berlijn voor de Champions League-finale tegen Barcelona. De stad waar hij in 2006 met Italië wereldkampioen werd. Wie Pirlo en WK 2006 zegt, denkt direct terug aan 4 juli. De dag van de halve finale tussen gastland Duitsland en Italië in Dortmund.

In de voorlaatste minuut van de verlenging weet hij op geniale wijze verdediger Fabio Grosso te bereiken, die fraai de openingstreffer maakt. Pirlo, op de rand van het Duitse strafschopgebied, kijkt naar rechts maar passt naar links, een zogenaamde no-look-pass.

Berlijn 2006: De no-look-pass van Pirlo

Barcelona

"Ik hoop in Berlijn hetzelfde plezier te beleven als in 2006", blikt Pirlo vooruit naar de finale in de Duitse hoofdstad. "Het zal niet makkelijk worden. Voor mij is Barcelona duidelijk favoriet, maar wij hebben niet voor niets Real Madrid in de halve finales uitgeschakeld."

Als hij met Juventus erin slaagt om 'favoriet' Barcelona zaterdagavond te verslaan, is het voor Pirlo zijn derde Champions League-overwinning. En dat op 36-jarige leeftijd. "Te oud, niet meer van waarde."

AC Milan eindigde overigens dit jaar in de Serie A op de tiende plaats. De achterstand op landskampioen Juventus: 35 punten....

Het duel in Berlijn wordt vanaf 20.00 uur rechtstreeks uitgezonden op NPO 3, NOS.nl en NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl