Maandag werden koning Willem-Alexander en koningin Máxima op het Witte Huis ontvangen
NOS Nieuws

Obama ontving Willem-Alexander en prees Máxima

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis

Redacteur Piet van Asseldonk schrijft wekelijks over actuele ontwikkelingen rond het koningshuis.

Het politieke hoogtepunt van het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan de Verenigde Staten was de ontvangst door de Amerikaanse president Barack Obama. Er werden veel vriendelijkheden en beleefdheden uitgewisseld.

Zaken van betekenis werden er in deze een half uur durende ontmoeting nauwelijks gedaan. Het enige politiek relevante punt dat aan de orde kwam – het eventueel opnemen door Nederland van gevangenen uit de omstreden Amerikaanse gevangenis Guantánamo Bay op Cuba - nam de met het koningspaar meegereisde minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) voor zijn rekening. Als constitutioneel vorst is Willem-Alexander, hoewel staatshoofd, immers politiek vrijwel ‘onmondig’.

Uit de schaduw

Onverwacht en ongebruikelijk was de lof van Obama voor het volgens hem (politiek) belangrijke werk van de koningin in het kader van de Verenigde Naties om financiële diensten breder toegankelijk te maken. “Te veel mensen zijn daarvan buitengesloten”, aldus Obama.

Zo haalde hij de koningin uit de schaduw van de koning. Dat was voor haar een wat ongemakkelijke situatie. Máxima was immers op het Witte Huis als vrouw van de Nederlandse koning en niet als hoge VN-functionaris. Ze probeert haar ‘nevenfunctie’ zoveel mogelijk gescheiden te houden van wat volgens de Rijksvoorlichtingsdienst officieel haar hoofdtaak is: “Als echtgenote van Koning Willem-Alexander ondersteunt Koningin Máxima in de eerste plaats het staatshoofd bij het vervullen van zijn taken.”

Dankbaar

Over de complimenten van Obama voor Máxima werd in de Nederlandse pers heel verschillend bericht. De Telegraaf pakte uit met een foto op de voorpagina en een artikel onder de kop ‘Koning maakt indruk als gast van Obama’. De goede relaties tussen de Verenigde Staten en Nederland vormden de hoofdmoot van het verslag.

Kort werd de kwestie Guantánamo Bay aangeroerd. Dat gold ook de lof die de Amerikaanse president de Nederlandse koningin toezwaaide. Volgens De Telegraaf zei Obama: “U doet belangrijk werk op het gebied van ‘inclusive finance’, waarmee u levens verbetert en u opkomt voor de positie van vrouwen.” De krant over de reactie van Máxima op Obama’s woorden: “Dankbaar glimlachte de koningin hem toe, zonder dat ze iets zei.”

Veel ruimte

De Volkskrant citeerde in een berichtje onder de kop ‘Koning en koningin half uur bij Obama’ minister Bert Koenders over de Guantánamo-zaak en liet de presidentiële lof voor Máxima onvermeld.

NRC Handelsblad kopte 'Naar binnen via zijdeur, maar wel een extra lang gesprek'. De onderkop luidde: 'Obama geeft veel aandacht aan Máxima tijdens ontvangst op het Witte Huis'. Op basis van een gesprek met de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Timothy Broas schreef NRC Handelsblad, dat “vooral koningin Máxima relatief veel ruimte kreeg van Obama”.

De krant tekende uit de mond van de ambassadeur op: “De koningin praatte met de president over haar belangrijke werk voor de Verenigde Naties inzake microkredieten.”

Willem-Alexander zei terugkijkend op het bezoek aan Canada en de Verenigde Staten dat hij een “vruchtbaar gesprek” met Obama had.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl