Onderzoeker Jeroen Kluck aan het werk
NOS Nieuws

Werken tijdens de hitte? Lekker en nog nuttig ook

De meeste mensen willen op zo’n hete dag als vandaag liever van de zon genieten en niet al te veel inspanning leveren. Maar er zijn ook mensen die bij deze hitte opveren, want dan kunnen ze aan het werk. Onderzoeken hoe warm het bijvoorbeeld wordt in de stad.

Dat onderzoek is nodig om precies in kaart te brengen waar de hitte het grootst is. Met die gegevens kunnen gemeenten zich beter voorbereiden op langdurige hitte-perioden.

Zo maak je een hittekaart

Klimaatbestendig

Om die hitte in kaart te brengen moet er worden gemeten. Vandaag gebeurt dat in Amsterdam door de Hogeschool van Amsterdam. Op het heetst van de dag staat onderzoeker Jeroen Kluck met zijn collega’s op de Dam om de temperatuur te meten en aan mensen te vragen hoe ze de temperatuur ervaren.

Hittekaart van het centrum van Amsterdam

Gemeenten moeten zich wapenen tegen de hitte, net zo als ze dat moeten doen tegen droogte en tegen wateroverlast. Het plan is om Nederland in 2050 klimaatbestendig ingericht te hebben. Dat hebben het Rijk, de provincies, gemeenten en waterschappen vorig jaar afgesproken.

Over het algemeen verwachten meteorologen dat het de komende decennia gemiddeld een paar graden warmer wordt in Nederland. Er zullen ook meer dagen zijn met temperaturen boven de 30 graden.

Waterfonteinen

Om mensen te beschermen tegen de risico’s van hittestress, kunnen gemeenten op bepaalde plekken al gericht maatregelen nemen. Door waterfonteinen te plaatsen of meer bomen.

De provincie Overijssel heeft al wat maatregelen genomen. Zo is er in Enschede een grasmat aangelegd op het dak van een winkelcentrum.

Grasmat tegen de hitte, op een winkelcentrum in Enschede

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl