Astronaut bedient Joystick Noordwijk vanuit de ruimte

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Joystick bedienen vanuit de ruimte

Voor het eerst heeft een astronaut vanuit de ruimte een apparaat op aarde bediend en daarbij direct feedback van dat apparaat gekregen. Personeel van ESA zag in het ruimtevaartcentrum in Noordwijk een joystick ogenschijnlijk uit zichzelf bewegen. De handel werd bediend door NASA-astronaut Terry Virts in het ruimtestation ISS.

Virts bestuurde de handel met een identieke joystick in het ruimtestation. In Noordwijk hield ESA-specialist André Schiele de handel een beetje tegen. Virts kon die tegendruk voelen. Een soort handdruk op lange afstand, noemt ESA het.

De test vond woensdag plaats. Vandaag heeft ESA beelden vrijgegeven. De techniek is belangrijk voor toekomstige bemande missies naar andere planeten. Met de space-to-ground afstandsbediening kunnen astronauten vanuit een baan om Mars bijvoorbeeld een robotwagentje op het oppervlak besturen. NASA heeft daar al eerder mee geëxperimenteerd, maar alleen zonder dat de astronaut direct een reactie terugkreeg van het apparaat.

Robot

Het is niet eenvoudig de afstandsbediening te laten werken vanuit een ruimtestation dat op ruim 400 kilometer hoogte met 28.000 kilometer per uur om de aarde draait.  Het signaal ging via een satelliet die in een veel hogere baan draait naar NASA in Houston en van daaruit naar ESTEC in Noordwijk. Die lange route veroorzaakt een vertraging van 0,8 seconden. 

In september staat er een nieuwe space-to-ground-test gepland. Dan zullen de astronauten een robot op de grond besturen.

STER Reclame