Voetballen tegen de VS, dat is goed voor Oranje´s zelfvertrouwen

• ANP
    Het elftal van 2002
  • ANP
    Vreugde bij Oranje na de 2-0 van Clarence Seedorf. Ronald de Boer (m), de maker van het eerste doelpunt, deelt in de vreugde.
  • ANP
    Roy Makaay en Denny Landzaat vieren de treffer van Makaay
  • ANP
    Andy van der Meyde debuteerde met een treffer tegen de VS
  • ANP
    Dirk Kuijt scoorde in de laatste ontmoeting in Amsterdam

Het Nederlands elftal komt vanavond voor de vijfde keer uit tegen de Verenigde Staten en gelet op het verleden is vertrouwen in een goede afloop meer dan gerechtvaardigd. De vier voorgaande ontmoetingen eindigden namelijk steevast in een zege voor Oranje.

In 1998 was de eerste ontmoeting, die Nederland met 2-0 won. In Miami opende Ronald de Boer al in de eerste minuut de score, waarna Clarence Seedorf de marge vlak na rust verdubbelde. Ook toen zat Guus Hiddink op de bank.

Bij de volgende twee ontmoetingen was Dick Advocaat de keuzeheer van Oranje. Op 19 mei 2002 zagen 30.000 toeschouwers in het stadion van de American Football-club New England Patriots hoe Roy Makaay de 1-0 binnenwerkte. In de tweede helft zorgde debutant Andy van der Meyde voor de eindstand: 2-0.

Thuiswedstrijden

Bijna zes jaar na de eerste ontmoeting kwam de VS voor het eerst naar Nederland, om wederom een nederlaag te slikken. In een halfvolle Arena maakte Arjen Robben het enige doelpunt van de wedstrijd.

In maart 2010, inmiddels was Bert van Marwijk de bondscoach, was de Arena wel goed gevuld. Oranje trakteerde de Amerikanen op een 2-1 nederlaag. Dirk Kuijt en Klaas-Jan Huntelaar scoorden voor Nederland. De VS kon na drie duels zonder treffer eindelijk juichen. Carlos Bocanegra, speler van Stade Rennes, maakte Amerika's enige treffer tegen Oranje dusver.