NOS Voetbal

'Amerikanen kunnen niet vriendschappelijk spelen'

  • ANP
    Earnest Stewart
  • ANP Pro Shots
    Earnest Stewart in het Amerikaanse shirt in 2002

"Amerikanen kunnen niet vriendschappelijk spelen, dus ze zullen er vol op gaan vandaag", voorspelt Earnest Stewart. De huidige technisch directeur van AZ speelde zelf 101 duels voor de Verenigde Staten. Hij volgt het team uiteraard nog altijd, zij het op afstand.

Maar afgelopen week dineerde Stewart met het team. Op uitnodiging van de selectie. "Ik ben benieuwd. Ze zijn aan het bouwen, ze zitten volop in voorbereiding op de Gold Cup. Het is eigenlijk de eerste keer na het WK dat ik ze een hele wedstrijd zal zien spelen."

Vier jaar Klinsmann

Hij sprak ook met bondscoach Jurgen Klinsmann. "Wat hij in vier jaar tijd heeft betekend voor het Amerikaanse elftal? Heel veel, met zijn ervaring en achtergrond. Hij voegt de juiste Europese jus toe aan het team. Bovendien woont hij al jaren in Californië. Hij weet precies wat het team wel en niet fijn vindt."

Stewart moet terugdenken aan een voorganger van Klinsmann, de Duitser Berti Vogts. Hij voelde de sfeer niet altijd goed aan. "Je moet Amerikanen nooit in een kasteel in Frankrijk stoppen, verstoken van internet en televisie."

Rondom wedstrijden is er ook een groot verschil tussen Amerikanen en Europeanen. "In Nederland is er vlak voor een duel doodse stilte in de kleedkamer. In Amerika is er altijd muziek. Het is allemaal wat losser, wat ontspannender. Pas zodra de warming-up begint, is alles op het resultaat gericht."

WK in Brazilië

Klinsmann voelt het allemaal goed aan. En daarnaast weet hij het elftal ook nog eens in een goede conditie te krijgen. "Hij is daar een voorstander van. Alleen met een optimale conditie kun je prestaties leveren. Maar hij wil ook dat zijn team met overtuiging en durf speelt. Daar is hij elke dag mee bezig. Hij wil dat zijn spelers dwingend spelen, naar voren."

Stewart, die niet onder stoelen of banken steekt dat hij graag nog eens een technische functie bij de Amerikaanse bond zou bekleden, sprak met Klinsmann ook nog over het WK. De Amerikanen reikten tot de achtste finales, waarin de Belgen na verlenging te sterk waren.

Het was echter de groepswedstrijd tegen de latere wereldkampioen Duitsland waar Klinsmann ontevreden over was. "Daarin hebben ze de opdracht niet uitgevoerd zoals de staf dat wilde. Dat leidde tot een nipte nederlaag. Het zat 'm vooral in overtuiging, geloof in jezelf."

Bloedvorm

In Amsterdam ziet Stewart vanavond één van zijn AZ-pupillen in actie, Aron Jóhannsson. "Hij is in bloedvorm. Heeft de laatste wedstrijden in de competitie goed gespeeld en volgens Jurgen maakt hij een hele goede indruk op de training."

Jóhannsson zou bij de Gold Cup in juli een spitsenkoppel kunnen vormen met Jozy Altidore, maar de voormalige AZ-aanvaller heeft in mei in een duel van zijn ploeg Toronto FC een hamstring verrekt.

Aanvoerder Clint Dempsey is er tegen Nederland niet bij vanwege privé-omstandigheden. Verder is ten opzichte van het WK ook de inmiddels gepensioneerde doelman Tim Howard afwezig.

Opvallend is dat de VS sinds het WK slechts drie van de tien wedstrijden won. Maar de zeges werden wel geboekt tegen onder meer Mexico (2-0) en Tsjechië (1-0), twee landen waarvan Oranje afgelopen seizoen juist verloor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl