NOS Voetbal

Freddy Adu, van supertalent tot vergeten voetballer

Freddy Adu, supertalent in 2005

Een blik op de selectie van de Verenigde Staten, die vanavond in de Amsterdam Arena tegen Oranje speelt, leert dat zijn naam er niet bij staat. Freddy Adu is door bondscoach Jürgen Klinsmann niet geselecteerd voor de vriendschappelijk interland.

Dat was tien jaar geleden wel anders. Freddy Adu kwam als grote ster van de Amerikaanse jeugdploeg naar het wereldkampioenschap onder 20 jaar in ons land. De Amerikaanse dribbelaar trok, na Lionel Messi, in de aanloop naar de wereldtitelstrijd de meest aandacht naar zich toe.

Profcontract

Adu had op 14-jarige leeftijd al een profcontract getekend bij D.C. United. In april 2004 debuteerde de aanvaller, nog steeds 14 jaar, in de Amerikaanse profcompetitie (MLS). Twee weken later werd hij de jongste doelpuntenmaker op het hoogste Amerikaanse niveau.

Adu tekende een megacontract bij Nike. Een ster was geboren. De media strooiden met superlatieven: "De nieuwe Pelé", "de voetballende Michael Jordan" en "de tweede Mozart". Europese topclubs toonden belangstelling, maar Adu bleef in de VS.

 • Pro Shots
  Adu in actie in Nederland tijdens het WK onder 21
 • Pro Shots / NOS
  De carrière van Freddy Adu in cijfers
 • Pro Shots
  In 2003 succesvol op het WK onder 17
 • AFP
  Adu startte zijn carrière bij DC United
 • Pro Shots
  In 2004 nog steeds in dienst van DC United, maar de grote Europese clubs hebben al interesse.
 • AFP
  Ook Benfica is een van zijn werkgevers
 • EPA
  Adu kwam in 2008/2009 uit voor AS Monaco
 • Pro Shots
  Freddy Adu was in 2014 op proef bij AZ

Green card

Het verhaal van Adu las als een modern sprookje. Geboren en opgegroeid in Ghana en naar de Verenigde Staten verhuisd omdat zijn moeder een verblijfsvergunning had gewonnen via de Green Card Lottery. In 2003 kreeg hij het Amerikaans staatsburgerschap. Een jaar later haalde profclub D.C. United Adu binnen de poorten.

Adu stelde teleur tijdens het jeugd-WK in Nederland. Amerika plaatste zich weliswaar zonder problemen als groepswinnaar voor de tweede ronde, er werd in de groepsfase zelfs met 1-0 gewonnen van de latere wereldkampioen Argentinië. Maar in de tweede ronde werd kansloos met 3-1`verloren van Italië.

Na vier wedstrijden was het avontuur van de Verenigde Staten voorbij. Adu had niet gescoord en zijn stempel niet op de Amerikaanse ploeg kunnen drukken.

Redelijke start

De eerste jaren na het WK verliep de carrière van Adu nog naar behoren. Na D.C. United en Real Salt Lake tekende hij in 2007 bij Benfica. In Lissabon maakte de Amerikaan nooit indruk. De Portugezen leenden Adu achtereenvolgens uit aan Belenenses, Aris Saloniki en Çaykur Rizespor in de tweede Turkse divisie.

Philadelphia Union haalde in 2011 Adu als verloren zoon binnen. Opnieuw bleef succes uit en zocht hij zijn heil in het buitenland. Eerst bij Bahia in Brazilië (waar hij slechts twee wedstrijden speelde) en later bij Jagodina. In Servië speelde hij geen minuut.

AZ

Landgenoot Earnest Stewart gaf Adu in 2014 een kans in Alkmaar. Hij mocht 'op proef' naar Alkmaar komen. Alle inzet ten spijt lukte het niet voor de Amerikaan. "De technische staf vindt de 25-jarige linkspoot geen aanvulling op de selectie", aldus de officiële verklaring van AZ.

In maart van dit jaar tekende hij een contract bij de Finse club KuPS. Het is de elfde club voor de pas 25-jarige Amerikaan. Ook op de Finse voetbalvelden steekt Adu er niet bovenuit. Van de tien competitiewedstrijden heeft hij slechts de helft gespeeld; KuPS staat op de achtste plaats.

Interlands

Het is dan ook niet gek dat Jürgen Klinsmann de aanvaller voor het duel met Oranje niet heeft opgeroepen. De laatste interland van Adu dateert alweer van juni 2011: een uitwedstrijd tegen Mexico.

De teller is vooralsnog gestopt op negentien interlands en slechts twee goals. De kans dat Adu op korte termijn zijn twintigste interland gaat spelen, is bijzonder klein.

De loopbaan van Freddy Adu

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl