ANP
NOS Nieuws

68 illegalen op ferry uit Hoek van Holland

In de Britse havenplaats Harwich heeft de douane 68 illegale vluchtelingen gevonden. Ze zaten verstopt in vier vrachtwagens en onder hen waren twee zwangere vrouwen en 15 kinderen.

De vrachtwagens kwamen gisteravond van een veerboot van Stena Line uit Hoek van Holland. De vluchtelingen werden op Britse bodem ontdekt bij een routinecontrole. Het zijn 35 Afghanen, 22 Chinezen, 10 Vietnamezen en een Rus.

Inmiddels zijn de chauffeurs van de vier Poolse vrachtwagens aangehouden. Zij zouden de immigranten aan boord van de ferry hebben gesmokkeld. Ze worden door de Britse grenspolitie ondervraagd.

Nooit meegemaakt

Hoe de illegale immigranten in Hoek van Holland aan boord van de ferry zijn gekomen, is onduidelijk. Stena Line voldoet als een van de weinige aan de hoogste standaarden wat betreft beveiliging, zegt een woordvoerder. "Wij hebben incidenteel wel eens een illegaal aan boord, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt."

Onbekend is hoe lang de vluchtelingen opgesloten hebben gezeten, waarschijnlijk was het zeker acht uur. De ferry, de Hollandica, vertrok gistermiddag om 14.15 uur uit Hoek van Holland en kwam om 19.45 uur in Harwich aan. De Britse douane vond de illegalen rond 22.00 uur.

Duizelig

Ondanks hun gevaarlijke reis is geen van de vluchtelingen in levensgevaar. De zwangere vrouwen zijn samen met vijf anderen naar een ziekenhuis gebracht omdat ze duizelig waren en maagpijn of pijn op de borst hadden. Ze zijn inmiddels weer ontslagen.

De overige 61 zijn meteen overgedragen aan de Britse immigratiedienst. Die laat weten dat als er mensen bij zijn die officiële papieren hebben, zij een asielaanvraag kunnen doen. Degenen die geen papieren hebben, zullen naar huis worden gestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl