Chelsea - één van de rijkste teams uit de Premier League - werd dit seizoen kampioen AFP

Rijkste voetbalcompetities worden alsmaar rijker

time icon

De kloof tussen de vijf rijkste voetbalcompetities en de rest van Europa, waaronder de Nederlandse Eredivisie, is aanzienlijk gegroeid. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek door accountantsbureau Deloitte naar de financiën in de sector. 

De rijke competities worden steeds rijker, maar ook de onderlinge verschillen worden steeds groter. Allerrijkste competitie is de Engelse Premier League. De Duitse Bundesliga staat op nummer twee. Daarna volgen de Italiaanse Serie A, de Spaanse Primera Divison en de Franse Ligue 1. 

In de Premier League gaat het om enorme bedragen, zegt een woordvoerder van Deloitte in de Volkskrant: "De ontwikkelingen van de winstgevendheid waren spectaculairder dan wij ooit hadden kunnen denken. We staan voor een omslagpunt in het voetbal, waarbij de winstgevendheid van het Engelse clubvoetbal nog een keer explosief zal groeien".

De inkomsten uit televisierechten zullen oplopen tot ruim 12 miljard euro voor de volgende drie jaar. Dat is meer dan 4 miljard euro per seizoen. 

Spelerssalaris

Opvallend is dat in de vijf rijkste competities de uitgaven aan spelerssalarissen per club voor het eerst daalden tot gemiddeld 59 procent van alle inkomsten. Dat is het laagste niveau in 15 jaar. Italiaanse clubs geven relatief het meest uit aan salarissen. 

STER Reclame