NOS Nieuws

Brandweer springt onzorgvuldig om met eigen veiligheid

De brandweer werkt onveilig, concludeert de Inspectie SZW na een onderzoek in negentien veiligheidsregio's. Brandweerlieden lopen te lang door in kleding die door het blussen vies is geworden, en zelfs na contact met asbest worden de voorschriften niet goed nageleefd, ontdekten de inspecteurs.

Volgens de Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie, zijn de voorschriften in niet één onderzochte regio op orde. Daardoor lopen brandweerlieden onnodige risico's. Met name de medewerkers van de vrijwillige brandweer zijn niet goed geïnformeerd over gevaarlijke situaties, staat in het inspectierapport.

Verhitting

Zo is er in de veiligheidsvoorschriften te weinig aandacht voor het werken met gevaarlijke machines en voor de risico's van een sterk verhoogde lichaamstemperatuur. Vooral vrijwilligers weten daardoor niet goed hoe ze de zogeheten hittestuwing moeten herkennen en wat ze ertegen kunnen doen.

De Inspectie SZW is wel positief over de manier waarop brandweerlieden worden getraind om met agressieve omstanders om te gaan.

De brandweer heeft beterschap beloofd. Volgend jaar gaat de Inspectie opnieuw de brandweer controleren. Als dan dezelfde overtredingen worden vastgesteld, krijgt de veiligheidsregio een boete.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl