NOS Nieuws

Anti-TTIP-demonstratie München voor G7

 • Jeroen Wollaars / NOS
  In München demonstreren zo'n 35.000 mensen tegen een nieuw handelsverdrag tussen de EU en de VS (TTIP)
 • Jeroen Wollaars / NOS
  Er zijn meer dan 3000 politieagenten op de been
 • Jeroen Wollaars / NOS
  De sfeer is gemoedelijk
 • Jeroen Wollaars / NOS
  Tegenstanders van het TTIP-handelsverdrag vrezen dat het verdrag meer armoede en milieuschade met zich meebrengt
 • Jeroen Wollaars / NOS
  De stoet trekt door het centrum van München

In München demonstreren zo'n 35.000 mensen tegen een nieuw handelsverdrag tussen de EU en de VS (TTIP). Er zijn meer dan 3000 politieagenten op de been. De sfeer is gemoedelijk. "De politie deelt bekertjes uit, de brandweer water", twittert correspondent Jeroen Wollaars.

In een kasteel ten zuiden van München komen zondag de leiders van de zeven grootste industrielanden, de G7, bijeen. Daar gelden strenge veiligheidsmaatregelen.

Tegenstanders van het TTIP-handelsverdrag vrezen dat het verdrag meer armoede en milieuschade met zich meebrengt.

Autonomen

Zaterdag staat een grote demonstratie gepland in Garmisch-Partenkirchen. Dat ligt twintig kilometer van het Alpendorp Elmau, waar de G7 bijeenkomt. De politie houdt hier rekening met 2000 tot 3000 demonstranten die op geweld uit zijn. Volgens de politie zijn in Garmisch-Partenkirchen al leden van de radicaal-linkse autonomen aangekomen.

In totaal zijn in Duitsland en het nabijgelegen Oostenrijkse Tirol 19.000 agenten opgeroepen om de deelnemers aan de top te beschermen.

Rusland

Rusland is dit jaar opnieuw niet uitgenodigd om de G7-top bij te wonen, vanwege de annexatie van de Krim en Ruslands steun aan de separatisten in het oosten van Oekraïne. Bondskanselier Merkel staat daar nog steeds achter.

Voor de top heeft zij een aparte ontmoeting met de Amerikaanse president Obama. Daarbij staat behalve TTIP en de situatie in Oekraïne ook de samenwerking tussen de Duitse inlichtingendienst BND en de Amerikaanse NSA op de agenda.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl