NOS Nieuws

Coverkoning met een carrière die 48 jaar duurde

Albert West: beroemd door z'n covers

De Brabantse zanger Albert West is vooral bekend geworden met covers van ballads uit de jaren 60. Tijdens zijn carrière, die 48 jaar duurde, scoorde hij diverse hits, zoals Give a little love (met Albert Hammond), Mockin' Bird Hill en Amarillo. Ook nam hij albums op met diverse internationale artiesten.

Zijn eerste hit scoorde hij als zanger van de jaren 70-band The Shuffles met Cha-la-la, I need you. In 1973 verliet hij de band om een solocarrière te beginnen. Die ging vlot van start met de hit Ginny come lately (een cover van Brian Hyland) die het goed deed in Nederland en Duitsland, maar vooral in Oostenrijk waar het nummer drie maanden op de eerste plaats in de hitlijsten stond.

Scouts

In de jaren 80 ging hij samenwerken met Engelse en Amerikaanse artiesten. Samen met Albert Hammond bracht hij het album Hammond & West uit, waarop oude en nieuwe nummers van beide artiesten stonden en op het gouden album West & Friends zong hij oude nummers met artiesten als Helen Shapiro, Tony Christie en Brian Hyland.

West zong in 1995 tijdens de openingsceremonie van de Wereldjamboree voor een publiek van 30.000 scouts het door Henk Westbroek geschreven nummer The future starts today. Ook presenteerde hij dat jaar het programma Op Nieuwe Toeren waarin Nederlandse muziek de hoofdrol speelde. Voor de NCRV presenteerde hij in de jaren negentig op televisie Hitmix en Sterren op Reis. Ook had hij een eigen radioprogramma op Radio 2; Het hart van twee.

The Shuffles kwamen in 1999 bijeen voor een reünie-concert in Rosmalen en in 2003 blies hij samen met de Band Zonder Banaan de single Itsy bitsy teenie weenie yellow polkadot bikini opnieuw leven in.

Afghanistan

Door mee te liften op een viraal filmpje scoorde West in 2005 opnieuw een hit met Amarillo. Nadat Britse militairen in Irak en Nederlandse collega's in Afghanistan een filmpje op internet hadden gezet, nam West een cover van het nummer van Tony Christie. West trad daarna op voor de militairen op in Afghanistan.

Met een theatertour vierde West in 2009 zijn 45-jarig artiestenjubileum. In 2012 werd hij ziek. Hij kreeg last van een zeldzame aandoening, een ruggenmerginfarct, dat hem deels verlamde. Dat maakte een einde aan zijn zangcarrière.

Tijdens zijn revalidatie werd hij eind mei op zijn driewieler aangereden door een racefietser. Daarbij liep hij hersenletsel op en sindsdien lag hij in kritieke toestand in het ziekenhuis. Hij overleed vanochtend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl