NOS Nieuws

Veel meer drugsafval gedumpt in Brabants riool

Drugsafval van bijvoorbeeld xtc-laboratoria wordt niet alleen in de natuur gedumpt, maar ook steeds meer in het riool, blijkt uit een groot Europees onderzoek naar drugs in het riool in vijftig steden. Onderzoekers hebben in één week tijd in Eindhoven ruim 25 kilo aan restanten van xtc gevonden. Dat is ruim 100 keer zoveel als normaal.

Normaal gesproken is het afval terug te voeren op het gebruik van xtc-pillen door feestgangers, maar onderzoeker Pim de Voogt wijt de hoeveelheid die nu is gevonden aan lozingen door illegale xtc-labs.

Criminelen dumpen de drugs of afvalstoffen in het riool via de wc of een afvoerputje als ze bang zijn voor een inval van de politie of als ze het laboratorium schoonmaken. De Voogt is bang dat waterzuiveringsinstallaties het met drugs vervuilde water niet meer schoon krijgen als de dumpingen verder toenemen.

Top-drie

De drugs in het riool werden onderzocht door één week lang 24 uur per dag het rioolwater van een stad te analyseren. Utrecht en Amsterdam zijn ook meegenomen in het onderzoek. Nederland staat in Europa volgens de onderzoekers al jaren in de top-drie voor gebruik van cocaïne, amfetamine en ecstasy en ook voor cannabis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl