Totilas in een van zijn spaarzame optredens met Matthias Alexander Rath EPA

Dressuurpaard Totilas zal niet in actie komen bij het Duits kampioenschap. De hengst is volgens zijn berijder Matthias Alexander Rath nog steeds niet fit genoeg. Het is de zoveelste tegenslag voor het paard en zijn ruiter.

Hoewel de Duitse bondscoach Monica Theodorescu nog wel een plekje voor Totilas vrijhoudt in haar EK-selectie, noemde ze het paard al haar 'probleemkindje'. NOS-commentator Laurens van Lieren kan zich vinden in die omschrijving. Hij vreest zelfs dat het nooit meer goed komt:

Alweer een afzegging van Totilas, baart dat zorgen?

"Ja, het zou mij zeker ongerust maken als ik de bondscoach was. Het is natuurlijk al de zoveelste keer. Niks is onmogelijk, maar je kan nu al wel stellen dat het een dramatisch verhaal wordt."

Waar gaat het mis?

"Ik heb vernomen dat ze allerlei operaties aan de gewrichten van Totilas hebben gedaan toen de eerste blessures zich voordeden. Dat verzwakt een paard. Ik ga altijd uit van het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Maar daar hebben ze de tijd  niet voor willen nemen. Als je dan gaat knoeien in zo'n lichaam, blijf je bezig. Je krijgt het een na het ander, omdat een paard steeds weer anders gaat bewegen om de zwakke plek te compenseren."

Komt het ooit nog goed met Totilas?

"Ik heb daar een hard hoofd in. Arjen Robben, die is nu ook weer geblesseerd, maar heeft het hiervoor ook een langere periode heel goed gedaan. Bij hem denk ik daarom: ach het zal wel weer goed komen. 

Bij Totilas heb ik daar veel minder vertrouwen in, want die heeft in tegenstelling tot Robben nog geen goede periode gekend sinds zijn overstap naar Duitsland."

Totilas verhuisde in 2010 naar Duitsland. Sindsdien miste hij al de Spelen en het WK. Nu gaat hij dus ook Rio niet halen?

"Dat is zijn laatste hoop om ooit nog op de Spelen te kunnen rijden. Totilas is volgend jaar in Rio ook al 16, daarna houdt het echt wel op. Daarom is het in-en-in-triest dat het zo loopt. 

Het is een gemis dat een paard van absolute wereldklasse al op zo'n jonge leeftijd door blessures niet meer in actie kan komen. Wat dat betreft lijkt hij meer op Marco van Basten."

Het is bergafwaarts gegaan sinds Totilas niet meer door Edward Gal bereden wordt. Zou die combinatie dan niet weer in ere hersteld moeten worden?

"Daar is het nu te laat voor, want Totilas zal niet van zijn blessures af zijn als hij terugkeert naar Gal. Het kwaad is al geschied."

STER reclame