Olieplatform voor de kust van de Amerikaanse staat Californië
NOS Nieuws

PvdA: pensioenfondsen niet langer in kolen, olie, gas

De PvdA vindt dat Nederlandse pensioenfondsen hun investeringen in kolen, olie en gas snel moeten afbouwen. De partij denkt dat het beleggen van geld in fossiele energiebedrijven zoals Shell en BP gevaar kan opleveren voor het milieu en voor de belastingbetaler.

Kamerlid Vos wijst erop dat de aandelen van pensioenfondsen kunnen kelderen, omdat er steeds minder CO2 mag worden uitgestoten en duurzame energie snel belangrijker wordt.

De Britse toezichthouder, de Bank of England, waarschuwde hier onlangs al voor. Ook de Amerikaanse oud-minister van Financiën Paulson sprak vorig jaar over een koolstofbubbel met een enorm risico voor onze ecologie en economie, vergelijkbaar met de financiële crisis van 2008.

Belastingbetaler

Volgens Vos is er sprake van een onderschat systeemrisico. Hij heeft de staatssecretarissen Mansveld en Klijnsma gevraagd om in gesprek te gaan met de pensioenfondsen. Zelf wil hij nog dit jaar een hoorzitting in de Tweede Kamer organiseren.

"De Partij van de Arbeid wil niet dat de Nederlandse belastingbetaler voor deze problemen moet opdraaien, zoals wel is gebeurd bij de financiële crisis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl