Staatssecretaris Van Rijn
NOS Nieuws

'Nederige' Van Rijn kan pgb-debat overleven

Staatssecretaris Van Rijn moet vanochtend voor de zesde keer in de Tweede Kamer verschijnen om zich te verantwoorden over de problemen met het persoonsgebonden budget (pgb). Nog steeds wachten tienduizenden Nederlanders op uitbetaling van hun declaraties.

Twee weken geleden werd een debat hierover op het laatste moment afgeblazen om te voorkomen dat Van Rijn in serieuze problemen zou komen. De PvdA was bang dat de staatssecretaris zou aftreden als er een motie van wantrouwen zou worden ingediend en vroeg om meer tijd om zich op het debat voor te bereiden.

Van Rijn heeft altijd gezegd dat hij brede steun nodig heeft voor de grote hervormingen in de zorg. Een cijfermatige meerderheid van 76 zetels van de coalitie vond hij niet genoeg.

'Uitstekende bestuurder'

Dat is veranderd nadat de top van de coalitie nadrukkelijk liet blijken de staatssecretaris te steunen. De afgelopen weken lieten ze meerdere malen weten Van Rijn een uitstekende bestuurder te vinden die hard werkt en die aan een gewone meerderheid in het debat genoeg heeft om een eventuele motie te overleven.

Premier Rutte ziet het debat met vertrouwen tegemoet. "Ik ga ervan uit dat Kamerleden niet uit zijn op een rel, maar zich zullen richten op de inhoud." Volgens de premier is Van Rijn de juiste man om de problemen op te lossen. "Wat zou je ermee oplossen als Van Rijn vervangen wordt door iemand anders?"

De Kamer wil nederigheid zien.

Politiek verslaggever Wilma Borgman

De oppositiepartijen SP, PVV, PvdD en 50plus zeiden in maart geen vertrouwen meer te hebben in Van Rijn. D66 en de ChristenUnie overwogen twee weken geleden bij het afgelaste debat een motie van wantrouwen te ondertekenen, maar zeggen nu het verloop van het debat te zullen afwachten.

Politiek verslaggever Wilma Borgman denkt dat Van Rijn het debat kan overleven als hij zich deemoedig opstelt. "De Kamer wil dat de staatssecretaris laat zien dat hij de ernst van de problemen begrijpt, hij moet vooral niet doen alsof alles goed gaat. De Kamer wil nederigheid zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl