Mo Farah en Galen Rupp tijdens de olympische 10.000 meter
NOS Sport

Coach Farah verdacht van dopingpraktijken

Atletiekcoach Alberto Salazar wordt ervan beschuldigd atleten te hebben aangezet tot dopinggebruik. Dit blijkt uit een documentaire van de BBC woensdagavond.

Salazar zou onder meer het gebruik van verboden steroïden hebben gestimuleerd. De BBC meldt dat zeven atleten en/of leden van de technische staf naar het USADA zijn gestapt. Het USADA, het Amerikaanse antidopingagentschap, bevestigt noch ontkent dat er een onderzoek loopt naar de coach.

Als atleet won Salazar de New York marathon drie keer op rij. In 1982 schreef hij de marathon van Boston op zijn naam. Als coach wordt hij gezien als één van de beste ter wereld. Hij leidt een atletiekschool vanuit het Amerikaanse Portland.

De bekendste atleet die Salazar begeleidt, is Mo Farah. De in Somalië geboren Brit werkt sinds 2011 samen met de Amerikaan. Een jaar later liep Farah tijdens de Olympische Spelen van Londen naar goud op de 5.000 en 10.000 meter.

Ook de nummer twee op die 10.000 meter, Galen Rupp, komt voort uit de school van Salazar. Rupp zou in 2002 op zestienjarige leeftijd anabole steroïden hebben gekregen van Salazar.

Ontkenning

Zowel Salazar als Farah ontkent iets met doping te maken te hebben. Farah tegen de BBC: "Ik heb nooit verboden middelen gebruikt en Alberto heeft mij het ook nooit aangeraden."

Farah en Rupp rennen olympische 10 km

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl