Koning Willem-Alexander over verbouwing Huis ten Bosch

Koning Willem-Alexander heeft zich voor het eerst uitgelaten over de onrust die is ontstaan over de kosten van de verbouwing van paleis Huis ten Bosch. Hij zegt dat hij niet de eigenaar is, slechts een gebruiker.

"De Staat der Nederlanden is de eigenaar van Huis ten Bosch. Het is dan ook aan de Staat om te beslissen wat ermee gebeurt. Wij hebben er geen invloed op", zei hij tijdens een gesprek met de pers, aan het einde van zijn bezoek aan de Verenigde Staten.

Grote waarde

Het Haagse paleis wordt verbouwd, zodat de koning en zijn gezin er kunnen gaan wonen. De renovatie was begroot op 35 miljoen euro, maar RTL Nieuws meldde vorige week dat het bijna 60 miljoen gaat kosten. Dat bericht leidde in de politiek tot onrust.

Willem-Alexander zegt nu dat hij niet gaat over wat er gebeurt tijdens de verbouwing. "Het paleis moet gerestaureerd worden. Maar hoe het gerestaureerd wordt, daar neemt de Staat een beslissing over. Wij zijn niet de eigenaar."

De koning noemde het paleis een cultuurhistorisch pand, dat van grote waarde is voor de historie van Nederland.

Obama

De koning had het ook over zijn ontmoeting met president Obama. Hij zei dat ze een vruchtbaar gesprek hadden.

"We hebben een heleboel thema's kunnen bespreken die spelen tussen Nederland en de Verenigde Staten", zei Willem-Alexander. "Het Caribisch deel van het koninkrijk is ook aan de orde gekomen. We werken daar heel nauw samen met de Verenigde Staten."

STER reclame