ANP
NOS Nieuws

Enorme maquette van Slag bij Waterloo in Hermitage

"Het is geweldig, echt fantastisch! Een bekroning van 28 jaar werk." Voor Piet Prinsen begon het allemaal met een klein doosje met miniatuursoldaatjes dat hij van zijn schoonmoeder kreeg. Inmiddels staat zijn maquette van 33 vierkante meter van de Slag bij Waterloo in één van de topmusea van Nederland, de Hermitage in Amsterdam.

"Die gekleurde uniformen, ik vond het zo indrukwekkend. Ik ging me er meer in verdiepen en kwam ineens uit bij de Slag bij Waterloo."

Soldaten, infanteristen, cavaleristen, kanonnen, paarden en speciale aandacht voor de Pruisische troepen. De maquette toont hoe de Franse keizer Napoleon Bonaparte en de Britse hertog van Wellington, Arthur Wellesley, in juni 1815 tegen elkaar ten strijde trekken.

"Ik bezocht heel veel antiekwinkels en boekhandels en kocht meters boeken. Ik bestudeerde vooral de uniformen. Ik moet me natuurlijk wel historisch kunnen verantwoorden."

 • ANP
  Piet Prinsen bouwt de maquette opnieuw op in de Hermitage
 • ANP
  Soldaten, infanteristen, cavaleristen, paarden en kanonnen. Ze staan er allemaal op
 • ANP
  Piet Prinsen bouwt de maquette opnieuw op in de Hermitage
 • ANP
  Piet Prinsen bouwt de maquette opnieuw op in de Hermitage
 • ANP
  Soldaten, infanteristen, cavaleristen, paarden en kanonnen. Ze staan er allemaal op
 • ANP
  De vrouw van Piet helpt hem bij de opbouw
 • ANP
  Soldaten, gebouwen en Pruisische troepen. Alles is in detail uitgewerkt

Dit jaar viert de Hermitage de tweehonderdste verjaardag van de veldslag met de tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine. Een tentoonstelling over Napoleon Bonaparte, zijn geliefde Joséphine en de Russische tsaar Alexander I. Voor deze gelegenheid haalde Prinsen zijn maquette uit de speciaal op maat gemaakte dozen om het in de Hermitage op te bouwen. Zijn vrouw helpt hem daarbij.

"De maquette bestaat uit 93 segmenten die als een legpuzzel in elkaar passen", aldus Prinsen. "Mijn oudste zoon heeft een bedrijf in verpakkingsmaterialen en heeft dozen op maat gemaakt, zodat het netjes bewaard blijft en ik het makkelijk kan vervoeren."

Ik was zo druk met de maquette, dat ik helemaal niet ben toegekomen aan andere dingen

Piet Prinsen

Alexander, Napoleon & Joséphine wordt morgen symbolisch geopend door generaal-majoor Marc van Uhm. Van Uhm zal de laatste plaat van de maquette plaatsen met daarop de Nederlandse divisie onder leiding van generaal Chassé.

De maquette is tot en met 21 juni te zien. Prinsen hoopt dat de maquette daarna ergens anders langer tentoongesteld kan worden. Of hij ook nog plannen heeft voor een nieuw project? "Als het er komt zal het kleinschalig zijn. Ik ben namelijk zo druk geweest met deze maquette, dat ik helemaal geen tijd had voor andere dingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl