ANP

De explosie in een flat in Diemen waarbij vorig jaar twee mensen om het leven kwamen, is het gevolg van een slechte informatie-uitwisseling. De Onderzoeksraad voor Veiligheid schrijft dat voor de aannemer niet duidelijk was dat er een gasleiding bij de flat lag op de plek waar gegraven werd. 

De leiding werd geraakt en daarop stroomde gas de liftschacht binnen. Daar waren de twee latere slachtoffers bezig met werkzaamheden. Vijftien anderen raakten door de ontploffing gewond. 

Volgens de Onderzoeksraad moeten gasleidingen beter in kaart worden gebracht voor aannemers. Bij flatgebouwen is dat nu soms onduidelijk, door de registratie op huisnummer. Netbeheerders moeten zo snel mogelijk alle huisaansluitingen opnemen in de informatie die aannemers krijgen bij graafwerkzaamheden. 

Nu zijn netbeheerders nog niet verplicht om aannemers te vertellen waar gasleidingen liggen. Als het aan de Onderzoeksraad ligt, wordt dat zo snel mogelijk wettelijk verplicht. 

Volgens de Onderzoeksraad moeten gasleidingen beter in kaart worden gebracht

Netbeheerder moet gevaar herkennen

De Onderzoeksraad vindt verder dat het gevaar van een gaslek niet moet worden onderschat. Netbeheerder Liander werd bijvoorbeeld wel gewaarschuwd over het gaslek, maar belde niet de hulpdiensten, omdat de aannemer dat volgens Liander had moeten doen. Een kwartier nadat de netbeheerder was geïnformeerd was de explosie. 

De hulpdiensten werden niet snel genoeg geïnformeerd

De Onderzoeksraad geeft nu als aanbeveling dat storingsdiensten van netbeheerders beter in staat moeten zijn gevaar te herkennen, zodat zij eventueel de brandweer kunnen waarschuwen. Bij een melding van een aannemer zouden medewerkers van de meldkamer beter moeten doorvragen om een beeld van de situatie te krijgen. 

De ontploffing in september vorig jaar veroorzaakte brand en leidde tot enorme schade. De gevels aan de voorkant en achterkant van het gebouw werden weggeslagen en 32 woningen waren voor langere tijd onbewoonbaar. 

STER reclame