NOS NieuwsAangepast

DNB: premies autoverzekeringen te laag

De premie voor autoverzekeringen is de afgelopen jaren fors gedaald. De Nederlandsche Bank maakt zich daar zorgen over. In een brief aan verzekeraars meent de toezichthouder dat er sprake is van een "zorgwekkende situatie".

De premie is volgens de toezichthouder te laag, waardoor de financiële positie van de verzekeraar in gevaar kan komen. Dit jaar ging autoverzekeraar Ineas failliet.

Winterweer

De Nederlandsche Bank vreest dat andere verzekeraars kunnen volgen. Een woordvoerder van het verbond van verzekeraars herkent de trend: "Wij zien dat scherpe concurrentie tussen autoverzekeraars in de afgelopen jaren heeft geleid tot lagere premies in het voordeel van de consument. In combinatie met hogere schadelasten door het slechte winterweer kan dit bij sommige individuele autoverzekeraars tot negatieve trends hebben geleid."

Uit recent onderzoek van het bureau Moneyview blijkt dat de premie voor autoverzekeringen de afgelopen jaren flink is gedaald.

Omhoog

Door de komst van veel nieuwe aanbieders, die vooral goedkope producten aanbieden op het internet, hebben andere maatschappijen gereageerd met tariefdalingen en nieuwe producten.

Moneyview heeft het verschil berekend voor een standaardpersoon van 26 jaar. Die is dit jaar twaalf procent goedkoper uit dan twee jaar geleden. Voor een 41-jarige ligt dat percentage in het model van het onderzoeksbedrijf op acht procent.

Het goedkoopste product dit jaar is zelfs dertig procent goedkoper dan het goedkoopste product twee jaar geleden. De premies gaan volgens het bureau dit jaar wel weer iets omhoog.

Maatregelen

Uit de brief van DNB blijkt dat een groot aantal verzekeraars al enige tijd "een niet kostendekkende premie hanteerde". De toezichthouder verwacht dat ook dit jaar de premie te laag is omdat door het slechte winterweer verzekeraars meer moeten uitkeren.

Het verbond van verzekeraars ziet deze brief "als een belangrijk signaal". "Met de financiële crisis in het achterhoofd trekt DNB als toezichthouder tegenwoordig eerder aan de bel wanneer DNB financiële risico's signaleert om daarmee betrokken partijen aan te zetten om maatregelen te nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl