De nieuwe beveiliging op Schiphol
NOS Nieuws

Nieuwe beveiliging Schiphol: van 100 naar 5 controlepunten

Schiphol neemt vandaag een nieuw systeem van passagierscontroles in gebruik. Het systeem is vooral bedoeld voor het vliegverkeer van en naar bestemmingen buiten de Europese Unie. Er is een nieuwe verdieping gebouwd bovenop de pieren van de vertrekhallen twee en drie. De extra verdieping is onderdeel van een verbouwing die 400 miljoen euro kost.

Met het nieuwe controlesysteem neemt Schiphol afscheid van alle aparte veiligheidscontroles bij de gates. Nu nog zijn er ruim honderd van die losse controlepunten. Die zijn vervangen door vijf moderne centrale controleposten. In vertrekhal 1, voor reizen binnen het Schengengebied, werkt dit nieuwe centrale systeem al een jaar.

Het idee achter het nieuwe systeem is dat reizigersstromen, die wel en niet zijn gecontroleerd volgens de EU-normen, strikt worden gescheiden van elkaar. Die hebben vanaf vandaag allebei dus een eigen verdieping.

Om 05.00 uur vanochtend ging het nieuwe controlesysteem open

Wie aankomt uit bijvoorbeeld Turkije, waar de controles niet worden uitgevoerd volgens Europese normen, gaat meteen na het uitstappen naar boven naar de nieuwe etage. Na de centrale controle mag deze passagier afdalen naar de ‘schone’ zone en zich begeven onder de andere gecontroleerde passagiers.

Overstappers

Het nieuwe systeem is vooral interessant voor overstappers vanuit de Verenigde Staten. De controles daar voldoen aan de Europese normen. Toch werd een reiziger uit Amerika bij overstappen altijd opnieuw gecontroleerd. Dat gebeurt nu niet meer. Het aantal controles neemt daardoor af met ongeveer 25 procent.

Het nieuwe systeem is ook comfortabeler. Na de paspoortcontrole en de centrale controle hoeft de reiziger alleen nog maar zijn ticket te laten zien bij het instappen in het vliegtuig. Controles aan de gate en daarna wachten in een 'aquarium' zijn verleden tijd.

Een ander opvallend detail is dat er speciale luchtverfrissers worden gebruikt waardoor het 'naar bloemetjes ruikt' op de nieuwe controlepunten.

Toeristenseizoen

De nieuwe vijf controlepunten zijn een stuk efficiënter en sneller. Afgelopen maanden zijn ze gebouwd in een nieuwe tussen-etage in de twee vertrekhallen. De opening is nu, begin juni, nog voor het begin van het toeristenseizoen, zodat er genoeg tijd is om kinderziektes eruit te halen. Eventuele problemen moeten zijn opgelost voordat straks het hoogseizoen begint.

Per jaar verwerkt Schiphol 55 miljoen passagiers. Meer snelheid en comfort voor de passagiers is belangrijk om de concurrentie met andere Europese luchthavens aan te kunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl