NOS NieuwsAangepast

Ochtendspits drukker dan normaal

In het hele land hadden weggebruikers tijdens de ochtendspits hinder van gladheid door felle sneeuw- en hagelbuien. Voor het eerst deze winter gaf de ANWB een spitsalarm af.

Op verschillende plaatsen zijn ongelukken gebeurd, vooral in het noorden en oosten van het land, maar echt grote problemen hebben zich niet voorgedaan.

Wel was het op de snelwegen veel drukker dan normaal. Om 08.45 uur waren er files met een lengte van in totaal bijna 500 kilometer, 150 kilometer meer dan normaal.

Glad

Het viel verslaggeefster Marieke de Vries op dat de weggebruikers goed rekening hielden met de toestand van de wegen.

Langs de A4 bij Leiderdorp sprak ze een een automobilist die het erg glad vond. "Ik was vannacht om drie uur al op de weg en moest erg voorzichtig zijn. Daar waar je 100 kilometer mag rijden, moest je niet harder gaan dan 80 kilometer."

Treinen

Met het spitsalarm wordt automobilisten verzocht hun rijgedrag aan te passen aan de winterse weersomstandigheden. De ANWB adviseerde gisteravond om thuis te werken of het openbaar vervoer te nemen.

Die laatste oproep lijkt te hebben gewerkt, want uit twitterberichten blijkt dat het in de treinen drukker was dan anders. Ook ProRail zegt dat er in de ochtendspits meer reizigers waren dan anders, maar tot problemen heeft dat niet geleid.

Weeralarm

Rijkswaterstaat vindt dat het afgeven van een weer- of verkeersalarm door de overheid voldoende zou moeten zijn. Weggebruikers hebben volgens de dienst behoefte aan eenduidige informatie.

Gisteren waarschuwde de ANWB voor een ernstige ontwrichting van de ochtendspits, maar dat bleek achteraf erg mee te vallen. De ANWB vindt dat het spitsalarm terecht is afgegeven. Volgens de dienst viel de chaos mee doordat de meeste winterse buien in de Randstad al voor het begin van de spits vielen.

Rijkswaterstaat waarschuwt alleen als zich ontwrichtende situaties voordoen, waarbij mensen de plaats van bestemming niet kunnen bereiken. Op 20 december van vorig jaar werd wegens hevige sneeuwval de laatste waarschuwing afgegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl