Bloemen voor de slachtoffers na de aanslag bij de finish van de marathon van Boston in 2013
NOS Nieuws

Zes jaar voor verduisteren bewijs van aanslag marathon Boston

Een studievriend van de man die tot de doodstraf is veroordeeld voor de bomaanslag tijdens de marathon van Boston, heeft een celstraf van zes jaar gekregen voor het verduisteren van bewijs. Dias Kadyrbajev (21) heeft bekend dat hij de rechtsgang heeft verstoord door spullen weg te halen uit de kamer van Tsarnajev, nadat hij hem had herkend op foto's van de FBI.

Hij ging met twee andere vrienden naar de kamer en nam een computer mee en een rugzak met vuurwerk waar een deel van het kruit uit was gehaald. Dat gebeurde nadat hij met Tsarnajev had ge-sms't. De rugzak gooide hij in een afvalcontainer.

Kadyrbajev bood vóór de uitspraak zijn excuses aan aan de slachtoffers en hun familie, omdat hij de politie niet had gebeld toen hij zijn vriend Dzjochar Tsarnajev herkende op foto's. De politie was toen nog naar de dader op zoek.

Geen idee

In de rechtszaal zei Kadyrbajev dat hij niet kan uitleggen waarom hij het bewijs verwijderde. "Ik kan het niet verklaren, ik kan er niet bij dat ik zo iets stoms heb gedaan", zei hij.

Als hij zijn straf heeft uitgezeten, wordt Kadyrbajev uitgezet naar zijn geboorteland Kazachstan.

De twee anderen die meegingen naar de kamer van Tsarnajev, horen hun straf vrijdag. De jury heeft Azamat Tazjajakov, eveneens uit Kazachstan, schuldig bevonden aan dezelfde feiten als Kadyrbajev. De aanklacht tegen de derde vriend, de Amerikaan Robel Phillipos, is minder zwaar. Hij heeft volgens de jury alleen gelogen tegen het onderzoeksteam en krijgt waarschijnlijk een lagere straf.

Voorkomen

Bij de aanslag bij de finish van de marathon van Boston in 2013 kwamen drie mensen om het leven en raakten er meer dan 260 gewond. Later schoten de daders op hun vlucht voor de politie een agent dood. Dat had volgens de familie van de agent mogelijk voorkomen kunnen worden als Kadyrbajev zich eerder bij de politie had gemeld.

Dzjochar Tsarnajev pleegde de aanslag samen met zijn broer Tamerlan, maar die werd vier dagen later doodgeschoten in een vuurgevecht met de politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl