Op 28 juli 2014 stonden veel straten blank, zo ook in Amsterdam
NOS Nieuws

Gemeenten willen hogere rioolheffing

Een grote meerderheid van de Nederlandse gemeenten vindt dat de rioolheffing omhoog moet. Dat is noodzakelijk om de toenemende hoeveelheid regenwater op te kunnen vangen, zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in de Gemeentelijke Barometer Fysieke Leefomgeving. De jaarlijkse barometer is opgesteld in samenwerking met ingenieursbedrijf Royal HaskoningDHV.

"Als de rioolbelasting niet wordt verhoogd, krijgen we natte voeten in ons land", zegt Arnold Wielinga van Royal HaskoningDHV tegen de NOS. "Uit klimaatonderzoek van onder meer het KNMI blijkt dat het steeds meer gaat regenen. Die neerslag moet de gemeente kunnen verwerken. Daar is geld voor nodig", zegt Wielinga.

Waterpleinen

"Het geld moet vooral worden besteed aan wateropvanglocaties, zoals waterpleinen", zegt Wielinga. "Zo'n plein doet in droge dagen dienst als bijvoorbeeld basketbalveld, maar als het erg veel regent kan het worden gebruikt om regenwater op te vangen."

Aan het onderzoek werkten 185 gemeenten mee. Zo'n 80 procent daarvan vindt dat de rioolbelasting omhoog moet. Bijna eenderde zegt zelfs dat deze heffing met meer dan 10 procent moet stijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl