ANP

"Toen we het geld binnen hadden heb ik wel even staan gillen." Conservator Hester Wandel van het Zaans Museum is dolblij met de aankoop van het schilderij De Voorzaan en de Westerhem.

Het is een van de 25 doeken die Monet maakte in 1871, in de periode dat hij in Zaandam woonde en werkte. Volgens de Franse impressionist was er genoeg te zien om een heel leven in Zaandam te schilderen. Het werden vier maanden.

Vereniging Rembrandt en diverse lokale fondsen brachten het geld, een miljoen euro, bij elkaar om het doek te kopen. Het wordt nu gerestaureerd en is in het najaar voor het eerst te zien.

Hollands weer

Volgens conservator Wandel legde Monet langs de oevers van de Zaan een deel van de basis voor zijn latere werk. Het schilderij is een van de eerste waarvan meerdere studie-exemplaren zijn.

Monet schilderde niet alleen als het licht perfect was, maar ook bij echt Hollands weer met regen en wind. De Voorzaan en de Westerhem is daardoor minder kleurig en karakteristiek dan het latere werk van de Franse impressionist.

Molens

Dat maakt het enthousiasme van het museum niet minder groot, vertelt de conservator. "Het past heel goed in onze collectie. De meest linkse molen op het doek is houtzagerij De Bakker. Daar hebben we ook andere schilderijen van."

De Monet is volgens Wandel vanaf nu het topstuk van het museum. De permanente tentoonstelling wordt aangepast, zodat de Monet er naadloos in past.

Het Zaans Museum kwam op het spoor van het schilderij via de stichting Monet in Zaandam. Die wist dat het werk te koop werd aangeboden bij een antiquair in de Verenigde Staten. Die tip speelde de stichting door aan het museum.

Monetstad

"Zaandam wordt in een adem genoemd met Verkade, de molens en Tsaar Peter die hier een paar dagen was. Dat moet veranderen. Monet is heel belangrijk voor Zaandam. Wij vinden dat Zaandam de Monet-stad van Nederland is", zegt voorzitter Jacob Reitsma.

Het Zaans Museum is het derde in Nederland met een Monet uit diens Zaanse periode. De andere schilderijen hangen in het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum.

Een van de 25 schilderijen die Monet in 1871 maakte in Zaandam. NOS
De Voorzaan en de Westerhem

STER reclame