NOS Nieuws

Oppositie: we hadden hiervoor gewaarschuwd

De oppositie in de Tweede Kamer is niet verbaasd over het nieuws dat de problemen bij de Nationale Politie groter zijn dan werd erkend. Verschillende partijen zeggen dat ze de minister al gewaarschuwd hebben dat de reorganisatie van de politie allesbehalve soepel verloopt.

"De grootscheepse reorganisatie, toenemende dreigingen op het gebied van veiligheid in combinatie met de botte bezuinigingen waren een recept voor problemen", zegt Kamerlid CDA-Kamerlid Oskam. "Dat zien we terug in bijvoorbeeld het hoge ziekteverzuim binnen de politie en de sluiting van zo’n 200 politiebureaus in de regio's. Er moet te veel gebeuren met te weinig middelen", zegt hij.

Prioriteiten

Ook D66-Kamerlid Berndsen vindt het begrijpelijk dat de politieleiding de noodklok luidt. Ze wil dat er goed gekeken wordt naar de prioriteiten van de politie. "De politie moet zich veel minder richten op het oprollen van kleine wietplantages, ik weet uit de praktijk dat daar nu veel capaciteit heengaat terwijl het weinig oplevert." Berndsen pleit voor het legaliseren van softdrugs, zodat agenten zich met andere misdaad kunnen bezighouden.

Het CDA en de SP willen in debat met minister Van der Steur. SP-Kamerlid Kooiman: "Hiervoor hebben we gewaarschuwd. Nog meer korten op de politie? Er moet geld bij. Er is geen sprake van een personeelsoverschot, eerder een tekort. Er werd al de komende jaren teveel personeel ontslagen."

Herijking

Het ministerie van Justitie zegt in een reactie dat de herijking van de Nationale Politie antwoord geeft op de knelpunten die toenmalig minister Opstelten vorig jaar met de Kamer heeft besproken. "Er wordt nog met alle betrokken partijen, zoals de commissie van toezicht, de vakbonden, de OR, de regioburgemeesters en het OM over gesproken."

De herijkingsnota, waarvan de NOS een concept in handen heeft, moet deze zomer aan de Tweede Kamer worden gestuurd.

Toenmalig minister Opstelten tijdens een debat over de reorganisatie van de politie vorig jaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl