Samantha Elauf (midden) en haar moeder eerder dit jaar bij het Hooggerechtshof
NOS Nieuws

Moslima in VS wint zaak tegen Abercrombie & Fitch

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een moslima in het gelijk gesteld in een zaak tegen de kledingketen Abercrombie & Fitch. Die wees de vrouw in 2008 af bij een sollicitatie omdat ze een hoofddoek droeg.

De zaak was aangespannen door de Amerikaanse Equal Employment Opportunity Commission (EEOC), een federaal instituut. In eerste aanleg werd Abercrombie & Fitch veroordeeld tot betaling van 20.000 dollar aan de vrouw, Samantha Elauf. Maar in hoger beroep werd het bedrijf in het gelijk gesteld omdat Elauf nooit had verteld dat ze de hoofddoek om religieuze redenen droeg.

Het Hooggerechtshof komt nu tot de conclusie dat de moslima niet verplicht was om Abercrombie erop te wijzen dat ze haar hoofddoek vanwege haar islamitische geloof droeg, en om het bedrijf te vragen om haar daarin te 'accommoderen'. Het was volgens het Hooggerechtshof duidelijk dat Abercrombie in elk geval vermoedde dat de hoofddoek met haar geloof te maken had. "Dat is voldoende", stelde rechter Antonin Scalia.

Imago

De sollicitant was 17 toen ze het gesprek had bij de winkel in Oklahoma. Ze solliciteerde voor de functie van verkoper in een kinderkledingwinkel in Tulsa.

De winkelmanager was eerst van plan om haar aan te nemen, maar na overleg met een hogere manager werd vastgesteld dat haar uiterlijk niet paste bij de uitstraling die Abercrombie & Fitch wil hebben.

De vrouw, die inmiddels 24 jaar is, werkt nu bij een andere bekende kledingwinkel in Tulsa. Ook christelijke, joodse en sikhistische organisaties steunden de rechtsgang van Elauf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl