Onderzoek bij een man in het VUmc op de Nationale Huidkankerdag 2015
NOS Nieuws

Nieuwe therapie tegen agressieve huidkankers

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Een combinatie van twee medicijnen die effect hebben op het immuunsysteem stopt bij veel patiënten met uitgezaaide agressieve huidkanker de ontwikkeling van hun ziekte bijna een jaar. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek dat gepresenteerd is op een groot kankercongres in de Verenigde Staten en dat gepubliceerd is in het vaktijdschift New England Journal of Medicine.

Het onderzoek omvatte 945 patiënten in 137 ziekenhuizen in Australië, Europa, Israël, Nieuw-Zeeland en Noord-Amerika. Ook professor John Haanen van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en het LUMC was bij het onderzoek betrokken.

Combinatie

De patiënten die aan het onderzoek deelnamen hadden allemaal een nog niet eerder behandeld vergevorderd melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker.

De 945 patiënten werden in drie groepen verdeeld. Die kregen een behandeling met ipilimumab die al enige tijd gegeven wordt, het nieuwe middel nivolumab of een combinatie van beide middelen. De combinatie van ipilimumab met nivolumab stopte bij 58 procent van de patiënten de ontwikkeling van het melanoom bijna twaalf maanden. Nivolumab alleen deed dat voor bijna 7 maanden, ipilimumab voor bijna drie maanden.

Immuuntherapie

Professor Ton Schumacher leidt de divisie Immunologie van het Antoni van Leeuwenhoek. Hij werkt nauw samen met zijn collega Haanen. Schumacher ziet de nu gepresenteerde onderzoeksresultaten als een nieuw bewijs voor de effectiviteit van immuuntherapie tegen kanker.

"Er wordt op dat congres in Amerika ook onderzoek gepresenteerd naar nivolumab bij longkanker, blaaskanker en hoofd- en halskanker. Dan lijkt het ook werkzaam. Het onderzoek over combinatietherapie bij uitgezaaide melanomen bewijst nog een keer de successen van immuuntherapie. Die wordt relevant voor steeds meer patiënten."

DNA-schade

De immuuntherapie kan soms ernstige bijwerkingen hebben. Met name auto-immuunziekten zoals chronische ontsteking van de dikke darm en ontstekingen van de schildklier. "Maar die zijn relatief goed te behandelen", zegt Schumacher.

Vooral kankers waarbij de schade aan het DNA groot is, zijn gevoelig voor immunotherapie, zegt Schumacher. "Bij melanomen hebben huidcellen veel DNA-schade door de zon. Bij long- en blaaskanker zorgt roken voor veel DNA-schade."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl