Veel mensen kregen wel een NL-Alert, maar niet iedereen
NOS Nieuws

Test met NL-Alert weer niet vlekkeloos

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

De landelijke test met NL-Alert is niet zonder problemen verlopen. Op Twitter klagen mensen dat ze het controlebericht, dat om 12.00 uur werd verstuurd, niet hebben ontvangen. Sommigen kregen het bericht pas om tien minuten over twaalf, anderen kregen het tweemaal of zelfs vaker.

Een bekend probleem van NL-Alert is dat het systeem momenteel niet goed werkt op telefoons die via 4G zijn verbonden met hun telecomaanbieder. Pas vanaf 1 december zijn alle telecomaanbieders wettelijk verplicht hun netwerk geschikt te maken voor het verzenden van NL-Alert via 4G.

Sommige 4G-klanten van KPN kregen vanmiddag al wel een NL-Alert, maar dat gold niet voor iedereen. Klanten met 4G van Vodafone en T-Mobile moeten sowieso nog wat langer wachten.

NL-Alert is een dienst van de overheid, waarbij mensen in een bepaald gebied in één keer hetzelfde bericht ontvangen op hun telefoon. Ze kunnen zo snel worden gewaarschuwd als er een noodsituatie is.

'Met succes verstuurd'

Het ministerie van Veiligheid & Justitie, dat over NL-Alert gaat, meldt dat alle controleberichten met succes zijn verstuurd via de wat oudere 2G- en 3G-netwerken. Dat betekent dus niet automatisch dat iedereen de berichten heeft ontvangen.

Wie 4G heeft en tóch een NL-Alert heeft gehad, beschikt mogelijk over een toestel dat stiekem niet alleen via 4G, maar gelijktijdig ook via 2G en 3G verbonden is. Ook kan het zijn dat de gebruiker tijdelijk in een gebied was waar geen 4G-bereik was.

Sony

Voor smartphonefabrikant Sony verliep de test met NL-Alert desastreus. Sommige Sony Xperia-toestellen die een NL-Alert ontvingen, liepen vast.

Instellingen

Een andere reden waardoor iemand geen NL-Alert heeft ontvangen kan zijn dat de telefoon niet is ingesteld voor NL-Alert. Instructies daarvoor zijn hier te vinden. Nieuwere toestellen zijn vaak al automatisch ingesteld voor NL-Alert. Ook is het mogelijk dat het toestel simpelweg geen NL-Alert ondersteunt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de iPhone 4 en ouder.

De volgende test met NL-Alert is op 7 december. Dan moeten ook 4G-gebruikers probleemloos een NL-Alert ontvangen.

Texas

In het verleden is NL-Alert al eens ingezet bij een brand met rook en explosies in Moerdijk.

Ook in het buitenland worden zulke alerts ingezet. Dat gebeurt nu bijvoorbeeld in Texas, dat geteisterd wordt door overstromingen.

De NL-Alert die mensen in de omgeving van Moerdijk kregen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl