Hoogleraren bij de opening van het academisch jaar in Rotterdam
NOS Nieuws

'Nog veel seksisme in de wetenschap'

Vrouwen hebben in de wetenschap minder kans op promotie dan mannen. Dat stellen vier vrouwelijke hoogleraren die zich Athena's Angels noemen. Veel mensen denken dat vrouwen en mannen gelijke kansen op succes hebben in de wetenschap, maar in de praktijk blijkt dat vrouwen anders worden benaderd en behandeld dan mannen, zeggen de vrouwen.

Van de afgestudeerden aan universiteiten is 54 procent vrouw, van de hoogleraren maar 16 procent.

De vier hebben het tot hun missie gemaakt om vrouwen en mannen werkelijk gelijke kansen te bieden op een loopbaan in de wetenschap, schrijven ze op de website Athena's Angels, die ze vandaag hebben gelanceerd. Op de site geven ze informatie en advies over seksediscriminatie.

De hoogleraren werken aan de universiteit van Leiden. Hun vakgebieden zijn Griekse Taal- en Letterkunde, Diversiteit in Opvoeding en Ontwikkeling, Psychologie van de Organisatie en Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie.

Oude en nieuwe discriminatie

Ze wijzen op de verschillende vormen van seksediscriminatie. Ze onderscheiden de 'ouderwetse' discriminatie en de 'nieuwe' discriminatie. Onder de eerste scharen ze de bewering dat vrouwen nu eenmaal minder competitief of ambitieus zijn dan mannen, of nu eenmaal prioriteit geven aan hun gezin. De 'moderne' discriminatie houdt onder meer in dat minder snel aan vrouwen wordt gedacht als er belangrijke posten te verdelen zijn.

Op de site verwijzen de vrouwen naar verschillende onderzoeken die de ongelijkheid aantonen.

Voorbeelden

Ook geven ze tientallen voorbeelden waaruit blijkt dat het beeld dat het wel meevalt met seksediscriminatie in de wetenschap niet klopt. Zo wordt er nog steeds moeilijk gedaan over zwangerschap en kinderen, terwijl aan mannen nooit wordt gevraagd hoe ze het denken te organiseren met drie kinderen thuis.

Dat de standaard vaak ook in de belevingswereld van vrouwen een man is, blijkt uit het voorbeeld van een vrouwelijke hoogleraar die naar een receptie gaat en als eerste vraag van een andere vrouw krijgt wat haar man doet.

De hoogleraren geven het advies misstanden te melden en seksisme te signaleren. "Dat is belangrijk om ze uit de weg te kunnen ruimen." Ook kunnen wetenschappers bij hen terecht voor advies over problemen waar ze mee te maken krijgen, bijvoorbeeld bij sollicitaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl