Pieter Huistra is sinds mei interim-bondscoach van Indonesië
NOS Voetbal

Huistra wil snel einde FIFA-schorsing Indonesië

Als de Indonesische voetbalbond en de regering niet snel samenwerken, kan Indonesië niet deelnemen aan de kwalificatie voor het WK voetbal van 2018. Dat zegt interim-bondscoach Pieter Huistra, nadat wereldvoetbalbond FIFA het land afgelopen weekend een schorsing oplegde.

De Indonesische voetbalbond, de PSSI, kreeg de schorsing van FIFA, omdat de regering volgens de wereldvoetbalbond zich te veel bemoeit met voetbalzaken. Huistra, sinds december technisch directeur en sinds een maand ook interim-bondscoach, wil dat de problemen zo snel mogelijk opgelost worden, zodat er een einde komt aan de schorsing.

Dit is een enorme tegenslag voor het Indonesische voetbal.

Pieter Huistra over de schorsing van de Indonesische voetbalbond

Tegenslag

"We weten niet hoe lang de schorsing duurt", vertelt de oud-coach van FC Groningen en De Graafschap. "Er zijn een aantal eisen waaraan we moeten voldoen voordat de schorsing wordt opgeheven. Dat kan heel snel gebeuren, dus daar hoop ik op. Dit is een enorme tegenslag voor het Indonesische voetbal."

Het conflict ontstond in februari bij de start van de Indonesische Super League. Een overheidsorgaan oordeelde dat twee voetbalclubs niet aanmerking kwamen om te spelen, maar de PSSI weigerde om hen uit de competitie te halen. Na geruzie over en weer werd uiteindelijk het hele voetbalseizoen stopgezet.

We hadden nu een trainingskamp gepland, maar dat hebben we geannuleerd.

Pieter Huistra over het nationale elftal van Indonesië

Deadline

Wereldvoetbalbond FIFA gaf beide partijen een deadline (afgelopen weekend) om de problemen op te lossen. Aangezien de Indonesische voetbalbond niet aan de eisen heeft voldaan, is de PSSI met onmiddellijke ingang geschorst. De bond mag pas weer toetreden tot FIFA als het volledig onafhankelijk van de regering kan functioneren.

Het betekent dat het nationale team niet meer mag voetballen en daardoor waarschijnlijk ook de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Taiwan en Irak mist. "We hadden nu een trainingskamp gepland, maar dat hebben we geannuleerd", vertelt Huistra.

"Het is nu afwachten en zien wat er gebeurt. De regering en de voetbalbond moeten samenwerken, dat is de enige manier om weer internationaal te kunnen voetballen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl