Minister Melanie Schultz van Haegen bekeek de bootfiets Melanie in 2013 tijdens de Big Improvement Day
NOS Nieuws

Nederlandse oceaanfietser verovert Brazilië

  • Marc Bessems

    Correspondent Latijns-Amerika

  • Marc Bessems

    Correspondent Latijns-Amerika

Door correspondent Marc Bessems

Brazilië is in de ban van de bootfiets. Waar Ebrahim Hemmatnia ook komt, overal trekt zijn wonderlijke voertuig de aandacht. "Sommige Brazilianen denken zelfs dat het een vliegtuig is, maar vliegen kan ik er niet mee", zegt de Iraanse Nederlander met gepaste trots. "Nog niet."

'Melanie' noemt hij zijn amfibische voertuig, naar minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu. Het gevaarte van zo'n 6 meter bij 1.40 meter is nu al zeven maanden zijn thuis. Hemmatnia vertrok vanuit Dakar, in Senegal, voor een fietstocht van 68 dagen over de Atlantische Oceaan in zijn speciaal voor deze expeditie ontworpen 'bootfiets'.

Een selfie van Ebrahim Hemmatnia

Haaien

"Het is net alsof je over heuvels fietst, op de golven van de oceaan", vertelt Hemmatnia. "Ik heb golven van 3 of 4 meter hoog meegemaakt." Zijn fietsboot is uitgerust met zonnepanelen, waarmee de 'oceaanfietser' voldoende stroom opwekt voor verlichting, om contact te houden met de buitenwereld en om zeewater om te zetten in drinkwater.

"Elke dag is anders. Je moet de oceaan nemen zoals ze is, soms lieflijk, soms gevaarlijk. Ik heb heel veel verschillende soorten haaien gezien. Op een gegeven moment zag ik een enorme haai aan de horizon, zo groot als een vrachtwagen. Ineens was hij verdwenen. Ik pakte mijn mesje en zat klaar voor een aanval. Gelukkig kwam die niet."

Hemmatnia vertelt hoe hij aan de Afrikaanse kust avond na avond werd aangevallen door haaien. "Ze kwamen om een uur of negen 's avonds en duwden aan de onderkant van de fietsboot. Soms werd ik wel dertig centimeter opgetild. Ze wilden me kantelen, maar dat lukte ze niet. Ik duwde terug. Uren later verdwenen ze en kon ik gaan slapen."

Voor de kust van Brazilië beschadigden agressieve haaien zijn roer. Stuurloos dobberde Hemmatnia rond. Pogingen om het roer te repareren liepen op niets uit en hij verzocht de kustwacht om hulp. Die redde hem uit zijn penibele situatie en bracht de bootfietser aan land.

Ik pakte mijn mesje en zat klaar voor een aanval.

Oceaanfietser Ebrahim Hemmatnia

Dromen

In de Braziliaanse stad Natal verwisselde de bootfietser de schroeven van 'Melanie' voor vier grote, stevige banden. Hij zetten zijn tocht over land voort, onder grote belangstelling van de Braziliaanse media. Hij werd onderweg geïnterviewd door lokale televisiestations en door grote zenders als Globo.

Ebrahim Hemmatnia vertelt zijn verhaal in de parkeergarage van een hotel in de buitenwijk Itaquera van de Braziliaanse metropool São Paulo, grofweg 3000 kilometer ten zuiden van Natal. In deze miljoenenstad blijft hij een paar dagen, onder meer om scholen te bezoeken.

"Ik zeg tegen de kinderen dat ze hun dromen nooit moeten opgeven. Je moet ervoor gaan, je niet laten remmen door allerlei angsten. Want als je toegeeft aan je angst, dan wordt je leven saai. Kies voor je droom, dan ben je jezelf."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Beetje gek

Zijn expeditie is wat Ebrahim Hemmatnia betreft nog lang niet voorbij: als hij genoeg sponsorgeld bij elkaar krijgt, wil hij verder fietsen. Naar Peru, naar de Stille Oceaan en die dan oversteken.

"Als ik dat zeg, moeten de meeste mensen heel hard lachen", grapt Ebrahim Hemmatnia. "Mensen zeggen steeds dat ik gek ben. Eerst vond ik dat maar een rare vraag. Nu snap ik het wel. Ze hebben gelijk. Je moet wel een beetje gek zijn om een oceaan over te fietsen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl