Bergingswerkers op de rampplek in het oosten van Oekraïne
NOS Nieuws

'Rusland manipuleerde satellietbeelden MH17'

De satellietbeelden die Rusland vorig jaar presenteerde om aan te tonen dat vlucht MH17 door Oekraïne uit de lucht is geschoten, zijn vervalst. Dat schrijft het onderzoekscollectief Bellingcat van de Britse journalist Eliot Higgins op zijn website.

Het Russische ministerie van Defensie liet op 21 juli vorig jaar satellietbeelden zien van Buk-raketwerpers van de Oekraïense luchtverdediging. Die stonden volgens de Russen op vuurafstand van vlucht MH17, die vier dagen eerder was neergehaald. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen daarbij om het leven.

Bellingcat zegt na het bestuderen van de beelden dat die veel ouder zijn en dat ze al in juni werden gemaakt.

Toegevoegd

Verder zijn Russische satellietbeelden vervalst, zeggen de onderzoekers. Een Buk-raketwerper zou zijn verplaatst, waardoor het lijkt dat die actief was op 17 juli. Ook zijn er raketwerpers aan de beelden toegevoegd, dichtbij de rampplek.

De verschillen tussen de echte beelden en de vervalste beelden zijn volgens Bellingcat onder meer te zien met Google Earth.

De onderzoekssite zegt dat alles wijst op een serie leugens van Russische kant om te verhullen dat pro-Russische rebellen een Russische Buk-raket hebben afgeschoten in de richting van vlucht MH17.

Bellingcat publiceerde eerder bewijzen dat Rusland het Buk-raketsysteem heeft geleverd waarmee vlucht MH-17 werd neergeschoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl