Nadine Broersen

Atlete Nadine Broersen heeft op de zevenkamp in Götzis de bronzen medaille gepakt. Na de eerste dag van het meerkampgala in Oostenrijk stond ze nog teleurstellend elfde, maar een uitstekende tweede dag bezorgde haar toch nog een medaille.

Die medaille leek in eerste instantie weggelegd voor Dafne Schippers, die tweede stond na zes onderdelen, maar de afsluitende 800 meter liet schieten vanwege knieklachten.

Vervolgens leek Anouk Vetter de beste papieren te hebben. Zij stond derde voor het laatste onderdeel, maar kwam op de 800 meter niet verder dan de twintigste tijd en eindigde als zesde in het eindklassement. Dat deed ze wel met een persoonlijk puntenrecord.

Winst bij het speerwerpen

Broersen begon uitstekend aan de tweede dag door bij het verspringen een afstand van 6,25 meter te noteren, slechts 14 centimeter van haar persoonlijk record. Het was goed voor de zevende plaats. Daarna zette de 25-jarige atlete helemaal de weg omhoog in, door het speerwerpen winnend af te sluiten. Met 53,65 meter was ze veruit de beste. De tiende tijd op de 800 meter was vervolgens goed genoeg voor een bronzen medaille.

Emotionele periode

Broersen had na een moeizame eerste dag niet verwacht nog zo hoog te eindigen. "De eerste twee onderdelen gingen niet goed, daarna heb ik me teruggevochten in de wedstrijd'', keek ze terug. De atlete was emotioneel na de 800 meter. "Mijn vader heeft gezondheidsproblemen. En dat heeft veel impact. Dat ik vandaag zo'n dag draai en nog zo dicht bij mijn persoonlijk record kom, maakt me trots.''

Olympische limiet

Naast het brons was er nog meer goed nieuws voor Broersen. Door haar goede prestaties voldeed ze ook aan de olympische- en WK-limiet. Ook Nadine Visser (vijfde in het eindklassement met een persoonlijk puntenrecord) en Vetter voldeden aan die limieten.

Visser was blij met haar persoonlijk record van 6467 punten en de limieten voor WK en Olympische Spelen. "Echt bizar. Ik had wel gerekend op een dik persoonlijk record, maar niet op zoveel punten'', straalde de meerkampster na afloop. "Je moet het nummer door nummer doen. Vorig jaar dacht ik de perfecte meerkamp in Götzis te hebben neergezet, maar in een jaar heb ik zoveel stappen gezet dat de lat inmiddels een stuk hoger ligt.''

De meerkamp in Götzis stond ook in het teken van de rentree van Jessica Ennis-Hill. De olympisch kampioene van 2012 was twee jaar gestopt vanwege de geboorte van haar eerste kind. Haar comeback was niet onverdienstelijk. Ennis-Hill sloot de zevenkamp af als vierde.

STER reclame