NOS Sport

Drie keer zilver voor roeisters op EK

De Nederlandse roeivloot bij de EK in Poznan heeft vooralsnog twee zilveren medailles in de wacht gesleept.

De damesdubbelvier roeide net als twee jaar geleden achter Duitsland naar de tweede plaats. In 2013 waren Nicole Beukers, Wianka van Dorp, Lisa Scheenaard en Sophie Souwer 3,66 langzamer dan de Duitsen. De boot van dit jaar, met naast Beukers Chantal Achterberg, Carline Bouw en Inge Janssen, gaf 0,61 toe.

De twee-zonder-stuurvrouw (Ellen Hogerwerf en Olivia van Rooijen), die twee weken geleden WB-goud won in Bled, was in de finale niet opgewassen tegen Glover en Stanning, regerend olympisch, wereld- en Europees kampioen.

De vrouwenacht greep net naast de zege. Monica Lanz, Jenny de Jong, Sophie Souwer, Lies Rustenburg, Aletta Jorritsma, Wianka van Dorp, Claudia Belderbos, Heleen Boers en stuurvrouw Ae-ri Noort, lagen de hele race tweede, persten er nog een aardige eindsprint uit, maar konden Rusland niet van de titel afhouden.

De mannenacht had zich met de hakken over de sloot voor de finale geplaatst en kwam er in de eindstrijd dan ook niet aan te pas. De boot werd laatste.

Vijfde plaats voor vier-zonder

In 2014 raakten Boaz Meylink, Olivier Siegelaar, Mechiel Versluis en Robert Lücken hun Europese titel in de vier- zonder-stuurman kwijt; zij werden vierde in Belgrado. De nieuwe vier (Peter van Schie, Harold Langen, Vincent van der Want en Govert Viergever) eindigde in Poznan op de vijfde plaats.

Ook de lichte vier-zonder (Joris Pijs, Jort van Gennep, Bjorn van den Ende en Tim Heijbrock) werd vijfde. Verrassend was de overwinning van de Zwitsers. Zij onttroonden Denemarken, de wereld- en Europees kampioen van 2013 en 2014. De Denen werden op 1,49 derde.

Geen medaille lichte dubbeltweeën

De beide lichte dubbeltweeen grepen eveneens naast een medaille. De tweeling Tycho en Vincent Muda werd vierde, op ruime afstand van de topdrie. De Fransen Delayre en Azou wonnen hun derde titel op rij.

Elisabeth Wörner en Maaike Head werden vijfde. Bij absentie van de kampioenen van 2013 en 2014, Sancassani en Melani (Ita), roeide het Britse duo Walsh en Copeland soeverein naar de titel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl