Fractievoorzitter Halbe Zijlstra en premier Mark Rutte op het VVD-congres in Papendal
NOS Nieuws

Zijlstra sluit minderheidscoalitie VVD uit

Halbe Zijlstra sluit uit dat de VVD in het volgende kabinet in een minderheidscoalitie plaatsneemt. De VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer zegt in het NOS-programma Met het Oog op Morgen dat de afgelopen drie jaren hebben geleerd dat het voor een coalitie handig is om zowel in de Tweede als de Eerste Kamer een meerderheid te hebben.

Zijlstra doelt op de problemen voor het VVD-PvdA-kabinet om wetsvoorstellen door de Eerste Kamer te krijgen. Ze hadden daar de afgelopen tijd maar 30 zetels, te weinig voor een meerderheid. Tot nu toe kon het kabinet terugvallen op steun van D66, ChristenUnie en SGP, maar op 9 juni wordt de nieuwe Eerste Kamer geïnstalleerd. Dan heeft het kabinet ook aan de steun van die partijen niet genoeg.

Zijlstra zag een peiling van Maurice de Hond waarin kiezers zeiden dat ze graag een VVD-CDA-D66-kabinet willen. "Het slechte nieuws voor die mensen is dat dat sowieso niet meer gaat gebeuren. Die hebben ook geen meerderheid in de Eerste Kamer, zoals er eigenlijk bijna geen reële coalitie gevormd kan worden." VVD, CDA en D66 hebben de komende vier jaar 35 zetels in de Eerste Kamer. Dat zijn er drie te weinig voor een meerderheid.

Zijlstra constateert dat met de komst van de nieuwe Eerste Kamer het politieke landschap verder versplinterd is. Hij vindt het positief dat dit kabinet er bijna steeds in slaagt om de Eerste Kamer mee te krijgen. "Maar het wordt wel elke keer moeilijker".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl