Chauffeurs van PostNL staakten in oktober nog voor een betere betaling
NOS NieuwsAangepast

Wiebes: niets mis met fiscale afspraken met PostNL

Staatssecretaris Wiebes van Financiën verdedigt de afspraken die in het verleden zijn gemaakt tussen de Belastingdienst en PostNL. Hij bevestigt dat er afspraken waren, maar die waren volgens de staatssecretaris volgens de wet. Er zouden geen regels zijn overtreden.

"Ze waren volledig dichtgetimmerd en volgens de wet", zegt Wiebes. "De Belastingdienst voert de wet uit en niets anders dan dat."

'De belastingdienst voert de wet uit'

Een Kamermeerderheid wil dat staatssecretaris Wiebes dinsdag de Tweede Kamer tekst en uitleg geeft over de afspraken tussen PostNL en de Belastingdienst.

"We hebben vaker discussies gehad over constructies en afspraken die de fiscus maakt met grote ondernemingen, maar dit gaat over een binnenlands bedrijf", aldus PvdA-parlementariër John Kerstens.

Het merendeel van de bezorgers van PostNL wordt volgens de Volkskrant door de fiscus als zzp'er gezien, waardoor het bedrijf miljoenen aan premies en belastingen bespaart. Kerstens laakt die afspraak. "Deze bezorgers heten zelfstandigen maar hebben eigenlijk niets te zeggen, zijn verplicht een bestelbusje aan te schaffen en mogen hun werk niet zelf indelen", aldus Kerstens.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus gaat Wiebes vragen of hij prioriteit wil leggen bij controles door de Belastingdienst op naleving van de wet als het gaat om schijnzelfstandigheid.

Unicum

PvdA'er Kerstens: "Ik ben zelf goed bekend in de bouwwereld, waar ook veel met zzp'ers wordt gewerkt. Maar deze constructie, waarbij de onderneming gefaciliteerd wordt door de fiscus, heb ik nooit eerder gezien. Een unicum, gelukkig, maar nog steeds één te veel."

Volgens Kerstens wijst alles erop dat de zzp'ers die PostNL inzet "eigenlijk gewoon werknemers zijn die een vast dienstverband verdienen". Dat blijkt volgens hem ook uit het feit dat de bezorgers als zelfstandig ondernemers vorig jaar nog staakten voor een betere betaling.

John Kerstens

De Belastingdienst wil geen commentaar geven. "Wij zijn gebonden aan geheimhouding en kunnen niets zeggen over individuele gevallen of bedrijven."

Toetsing

De fiscus maakt vaker afspraken met ondernemers, zo wil de woordvoerder van de fiscus nog wel kwijt. "Elke onderneming kan zijn verhaal bij ons laten toetsen. Zo kunnen wij vooraf al duidelijkheid geven over de vraag of een bedrijf zich aan regelgeving en wetten houdt."

En dat gebeurt vrij veel. "Hoeveel afspraken er op die manier worden gemaakt, kan ik niet zeggen. Dat wordt ook niet bijgehouden. Als achteraf blijkt dat er toch niet volgens de regels is gewerkt, dan wordt de afspraak stopgezet."

Niet onwettig

De woordvoerder van PostNL spreekt met klem tegen dat de onderneming regels of wetten omzeilt. "Er gebeurt hier niets dat onwettig of onoorbaar is. Wij zijn bovendien tegen elke vorm van schijnzelfstandigheid, helderder kan ik het niet zeggen."

PostNL verwerpt de indruk dat het bedrijf aan belastingontduiking zou doen. Wel geeft het bedrijf toe dat er afspraken zijn gemaakt met de fiscus.

"Dat betrof een looptijd van vier jaar over de periode 2009-2013 en dat waren geen ongebruikelijke afspraken, maar wel individuele en dus geen publieke afspraken. De fiscus heeft onze stukken daarbij kritisch beoordeeld en er vervolgens goedkeuring aan gegeven."

Sindsdien zijn er volgens de woordvoerder geen nieuwe afspraken gemaakt met de fiscus.

De suggestie in het Volkskrant-artikel dat dit wel het geval is, zou op een misverstand berusten. "Er wordt gesuggereerd dat er sprake moet zijn van een 'deal' omdat zzp'ers alleen PostNL als opdrachtgever hebben. Maar volgens de wet kan dat ook. Er zijn namelijke meerdere criteria die bepalen of iemand een zelfstandig ondernemer is of niet. Dat is niet alleen afhankelijk van het hebben van slechts één of van meerdere opdrachtgevers."

"Alle zzp'ers met wie wij werken, hebben sinds 2014 weer gewoon een VAR-verklaring nodig", zegt de woordvoerder van PostNL.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl