Waldemar Nods met zijn schoondochter (rode jurk) en de hoofdrolspelers van Sonny Boy bij de première van de film in 2011 ANP Kippa

Waldemar Nods, bekend geworden van het boek en de film Sonny Boy, is woensdag in zijn woonplaats Hilversum overleden. Hij was 85.

Nods werd geboren in Den Haag, als buitenechtelijke zoon van de Surinaamse student Waldemar Nods en de twee keer zo oude Nederlandse Rika van der Lans. Zijn ouders werden in 1944 opgepakt omdat ze Joodse onderduikers hadden en werden naar Duitse concentratiekampen afgevoerd. 

De jonge Waldy, bijgenaamd Sonny Boy, werd door familieleden opgevangen en ging later naar een pleeggezin. Zijn moeder Rika werd vermoord in Ravensbrück. Zijn vader werd, nadat het kamp Neuengamme waarin hij gevangen zat, in mei 1945 was bevrijd, alsnog door de SS doodgeschoten. 

Suriname

Nods begon zijn carrière als financieel-economisch journalist, onder meer bij Het Parool. Begin jaren 60 verhuisde hij naar Suriname, waar hij bij het houtbedrijf Bruynzeel ging werken. In de jaren 70 keerde hij terug naar Nederland. 

Hij slaagde er zelf niet in het turbulente levensverhaal over zijn ouders, wier relatie in het Nederland van de jaren 30 en 40 veel ophef veroorzaakte, op te schrijven. 

Schrijfster Annejet van der Zijl lukte dat wel; haar boek Sonny Boy werd een bestseller. 

In 2011 ging de film Sonny Boy van regisseur Maria Peters in première. Bij de première in Suriname zei Nods: "Elke keer dat ik hun beeld zie, ben ik verliefd op de twee jonge mensen die mijn ouders spelen in de film."

STER reclame