Ross Ulbricht
NOS Nieuws

Levenslang voor oprichter criminele website Silk Road

De oprichter van de website Silk Road, een online handelsplaats voor criminele goederen, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Ross Ulbricht kreeg de straf te horen in de rechtbank in New York, drie maanden nadat hij al schuldig was bevonden aan het runnen van het illegale netwerk.

Ondanks Ulbrichts spijtbetuigingen en de belofte om zijn leven te beteren, werd er al rekening gehouden met een celstraf van minimaal 20 jaar. Ulbricht (31) heeft al laten weten dat hij in beroep gaat.

'Ik maak me zorgen om zijn leven'

Gewone student

Ulbrichts omgeving kende hem vooral als masterstudent technische scheikunde, maar in werkelijkheid runde hij een enorm drugsimperium van achter zijn laptop. Hij handelde onder zijn pseudoniem Dread Pirate Roberts en kreeg van de opbrengst van elk product dat op Silk Road werd verhandeld een klein percentage.

Gebruikers konden anoniem en ontraceerbaar handelen, en betalen met bitcoins. Daardoor verwerd de site al snel tot een platform waar allerlei illegale producten werden verkocht, zoals valse identiteitsbewijzen en vooral narcotica. De politie kwam de site in 2011 op het spoor toen een lading xtc uit Nederland werd onderschept in Chicago.

In 2013 werd de website offline gehaald. Toen was er voor 213,9 miljoen dollar (188 miljoen euro) op verhandeld en had de site 11,6 miljoen euro aan commissies opgeleverd.

  • AFP
    Fans van Ross Ulbricht demonstreren voor de rechtbank in New York
  • US Attorney, Southern District of New York
    Valse id-bewijzen die Ulbricht via de site had aangeschaft

Nederlandse link

In de zaak tegen Silk Road legde de Amerikaanse justitie vanochtend de 23-jarige Nederlandse drugshandelaar Maikel S. al 10 jaar celstraf op. Hij is schuldig bevonden aan de grootschalige verkoop van drugs als mdma, xtc-pillen, cocaïne, wiet en lsd via de website.

In maart kreeg een andere topdealer op Silk Road 5 jaar cel. Deze Steven Sadler verkocht voor meer dan een miljoen dollar aan drugs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl