Bert van Oostveen is nog lang niet klaar met Blatter ANP

KNVB-directeur Bert van Oostveen heeft maatregelen tegen de FIFA aangekondigd. De Nederlandse voetbalbond accepteert het niet dat Sepp Blatter is herkozen als FIFA-voorzitter. "De strijd is niet over en die gaat verder", zei Van Oostveen.

"Ik ben blij dat er 73 bonden zijn die inzien dat het zo niet verder kan, maar tegelijkertijd is het natuurlijk teleurstellend dat Sepp Blatter is herkozen. Het is een teleurstellende uitslag voor de KNVB en voor iedereen die een normale gang van zaken wil in het voetbal."

"Koppen bij elkaar steken"

Dat prins Ali bin Al-Hussein zich terugtrok na de eerste stemronde, is niet in overleg gegaan. Van Oostveen: "Dat was zijn eigen afweging. Wat mij betreft had hij door mogen gaan voor een tweede ronde. Ik had het wel willen zien. Hij had het niet gewonnen, maar je deelt dan toch een tweede tik uit."

Blatter vierde zijn overwinning en gaat op voor een vijfde termijn, maar de meeste Europese bonden leggen zich absoluut niet neer bij deze uitslag. "Wat van belang is dat we nu gewoon even met de Europese bonden de koppen bij elkaar steken en dan trachten om een heldere strategie neer te zetten voor de toekomst", aldus Van Oostveen.

Van Oostveen over FIFA: dit systeem is in- en inverrot

"Dit kan zo niet verder. Er zijn heel veel Europese bonden die dat ook inzien. Met alle respect voor iedereen die hier aanwezig is. Het zijn allemaal wel heel kleine landen die elke keer de meerderheid maken. Terwijl landen als Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje, Portugal, Nederland en noem ze allemaal maar op, toch het mondiale voetbal groot maken."

Van Oostveen denkt zelfs dat een nieuwe bond een optie zou kunnen zijn. "Je zult een blanco sheet moeten pakken en met elkaar toch naar een nieuwe FIFA-organisatie moeten. Ik weet dat buiten Europa ook in Amerika, Canada, Australië en een aantal Aziatische landen er zo over wordt gedacht."

Van Praag: KNVB wil zich in Europees verband beraden

Een apart toernooi, los van het WK? Dat is een buitengewoon interessante gedachte.

Bert van Oostveen

De 44-jarige Van Oostveen kan niet vertellen hoe concreet die plannen zijn. "Daar kan je niet op vooruitlopen omdat je eerst die gesprekken aan moet gaan. Het enige wat ik zeg is: dit kan zo niet verder. Dit systeem is in- en inverrot."

De KNVB wil benadrukken dat het niet alleen aankomt op woorden, maar ook op daden. "We zullen nu door moeten schakelen en het ook maar laten zien", zegt Van Oostveen.

Is er een kans dat de KNVB het WK in Rusland gaat boycotten? "Ik sluit op dit moment niets uit. Het heeft alleen maar zin als je het als een collectief doet. Wij hebben regelmatig top-6 overleg. Met Italië, Frankrijk, Engeland, Spanje, Duitsland en wijzelf. Als die zes het doen, dan kom je heel ver. Dan geef je serieus een statement af. Laat dan ook Amerika, Australië en Canada maar meedoen. En dan een apart toernooi, los van het WK? Dat is een buitengewoon interessante gedachte."

STER reclame